Медиците са на първа линия в кризата с коронавируса. Новинарските емисии и репортажите от 3 месеца насам започват с разкази за тяхната работа, за техните големи или малки победи с невидимия враг. От различни точки от всички континенти се включват български медици. Около пандемията

целият свят

ръкопляска

на лекари,

медицински сестри и санитари. Образованието в една от най-престижните професии у нас е на изключително високо равнище.

Медицината е традиционно едно от най-добре представящите се професионални направления в българското висше образование. Висшите училища, които предлагат обучение по медицина,

имат високи

изисквания към

кандидат-

студентите

на входа и осигуряват почти пълна реализация след завършване. Това показва анализът в рейтинга на висшите училища в България. В системата има подробна информация за 52 професионални направления в 51 висши училища. Класациите представляват стандартизирана комплексна оценка на висшите училища по съответното професионално направление на базата на избрани 44 обективни индикатора. Тези индикатори са формирани в резултат на събрана богата статистическа информация.

Средният успех на студентите по медицина в първи курс от дипломата за завършено средно образование е отличен (5,63) и е най-висок за страната за поредна година.

Безработицата сред завършилите клони към нула, а процентът на завършилите, които работят на позиция, отговаряща на придобитото образование, е вторият най-висок в страната (почти 96%).

Средният осигурителен доход на завършилите български университети в периода 2014-2018 г. в професионалното направление “Медицина” е 1519 лв., а процентът на социално осигурените сред завършилите за същия период е 83,1.

Висшите училища в това професионално направление

подготвят

кадри

не само за

българския

трудов пазар,

но и за този извън страната. Към днешна дата малко повече от половината от студентите, които се обучават в това направление, са чужденци (55%).

Общият брой студенти по медицина към април 2019 г. е 11 737.