Болестта причинява нарушен приток на кръв към плода

Шестнадесет бременни жени с коронавирусна инфекция се оказват с увредена плацента, показват рутинни прегледи в болница в Чикаго, пише Ройтерс, цитиран от чешкия информационен сайт Lidovky.cz. Поради това експертите смятат, че лекарите трябва да следят отблизо състоянието на бременните с COVID-19, позовавайки се на току-що публикувано научно проучване, Ройтерс пише за това.

Петнадесет от заразените жени са родили здрави деца, една е със спонтанен аборт. Коронавирусната инфекция не е потвърдена при нито едно от новородените. Жените са родили между 18 март и 5 май.

Изследване, публикувано в американското списание за клинична патология, установява, че 12 жени, или 80 процента, са имали увреждания, които нарушават притока на кръв към майката на плода, наречен съдова малперфузия. При други 6 бременни жени, или 40 процента, са били регистрирани кръвни съсиреци в плацентата. В контролната група съдовата малперфузия е открита при 55% от наблюдаваните жени, а 9% имат кръвни съсиреци в плацентата.

"Доказателствата сочат, че коронавирусът може да причинява кръвни съсиреци в плацентата", казва патологът на изследването Джефри Голдщайн. Той добави, че ограничаването на кръвния поток в плацентата може да забави растежа на плода, да доведе до по-ниска амниотична течност или да причини спонтанен аборт.

През последните седмици има съобщения, че някои пациенти с COVID-19 са образували кръвни съсиреци, които са причинили инсулти.

Въпреки това, нито едно от 15-те новородени в това проучване няма здравословни проблеми, според лекарите. Според Голдщайн обаче би било добре да се наблюдават децата на майки с COVID-19, в случай че усложненията им се развият по-късно.

Плацентата е временен орган, който се развива заедно с плода и играе ролята на бели дробове, храносмилателна система, бъбреци и черен дроб, доставяйки на плода кислород и хранителни вещества от кръвта на майката и премахвайки изпаренията.