Най-неприятната температура за коронавируса е над 30 градуса

Ако COVID-19 се държи като грипните вируси, пандемията в Северното полукълбо ще спре, когато отоплителният сезон приключи. Това заключение направиха американски учени, анализирайки статистиката на пациенти с респираторни заболявания, лекувани в детската болница на Филаделфия от 2012 до 2020 г., пише руският информационен сайт на изданието "Московский комсомолец" mk.ru.

Сезонността на грипните вируси и коронавирусите се проследява в продължение на 8 години. Учените искат по този начин да определят периодите, когато заболеваемостта намалява сред градските жители на североизточната част на САЩ, и когато се повишава.

Статистиката показва, че човешките коронавируси са най-активни през първата седмица на януари. Това е точно времето, когато отоплението е най-интензивно, а относителната влажност е много ниска - 20-30%.

Според статистиката на детската болница "Св. Аристократ" във Филаделфия намалява наполовина в началото на март. Ако хиляда души се разболеят през януари, то през март те са само 500, през април - 250, а в края на април хоспитализациите дори падат почти до нула.

Изследователите приписват тази динамика на факта, че отоплителните уреди, които „изсушават“ въздуха, постепенно спират да работят в домовете. Относителната влажност в помещенията се повишава и това се отразява на аеродинамичните качества на вируса.

Инфекцията, както е известно, се осъществява от въздушни капчици. Носителят на вируса заразява другите, когато киха, кашля, пее, крещи и дори просто говори, защото по това време капки от устата и носа капки, които съдържат вируси.

Когато относителната влажност в помещението е ниска, капките изсъхват бързо и стават леки. Ако въздухът беше влажен, те нямаше да могат да летят дълго и бързо се приземяват с вирусите си на която и да е повърхност. Но поради факта, че въздухът е сух, капчиците с вируси летят много по-далеч, отколкото първоначално е било предвидено, и се издигат дълго време във въздуха. Съответно при здрави хора, които са в тази стая, шансовете да "уловят" такива капки се увеличават.

„Намаляването на годишната активност на коронарните вируси, съдейки по броя на хоспитализациите, корелира с увеличаване на относителната влажност на въздуха от 30% на 50%“, казва изследователят Алън Евангелиста, който анализира болничната статистика. - Пиковата хоспитализация на пациенти с нова коронавирусна инфекция във Филаделфия настъпи в средата на април 2020 г. и започна да намалява в началото на май. През предходните 8 години същата динамика се различаваше при хоспитализация с други коронавирусни инфекции: в началото на май техният брой намалява с 99% в сравнение с януари, от юни до септември никой не боледува изобщо, а през октомври активността на коронавирусите в човека започва да се увеличава отново, като в същото време относителната влажност в помещенията спада под 50%.“

Размерът и структурата на COVID-19 са същите като другите човешки коронавируси. Учените предполагат, че влажността на въздуха трябва да има същия ефект върху него, както и върху другите му събратя.

Интересното е, че когато влажността е много висока и достигне 100%, активността на коронавирусите отново става много висока. Поради това грипните епидемии в екваториалните страни винаги започват през тропическите дъждовни сезони. И когато дъждовете спрат, епидемиите също свършват.

Статистическите наблюдения показват, че най-тежко засегнати са мембраните на коронавирусите се чувстват при влажност 50-80%, а най-неприятната температура за тях е плюс 30 градуса.

Ако беше възможно да се поддържат такива условия в офиси, ресторанти, фабрики и всякакви обществени институции през зимата, инфекциите с респираторни вирусни инфекции вероятно ще се появяват много по-рядко, пише изданието.