Учени от Сингапурския университет създадоха модел на пандемията от COVID-19, за да определят кога ще свърши тя в най-засегнатите държави. Това ще стане през есента, а втора вълна няма да има, писа в. "Мейл он сънди".

Моделът описва траекторията на разпространение на вируса във времето. Той проследява броя на потвърдените случаи дневно до 12 май. Според него Британия ще се изчисти от инфекцията до 30 септември,  Италия - до 24 октомври, а САЩ, където смъртните случаи са най-много - до 11 ноември, предаде БТА.

Заразата в САЩ и Бразилия може да продължи дори по-дълго, ако няма строги мерки или не се появи ваксина. Учените изтъкват обаче, че тяхната прогноза е несигурна заради сложността на вируса и заради фактори като ограниченията и протоколите от тестовете в отделните държави.

Според експерти на СЗО могат да минат 4-5 години преди пандемията да бъде овладяна. Това зависи от еволюцията на вируса, от мерките в различните държави и от разработването на ваксина.

Вестникът цитира д-р Ейдриън Хил, според когото резкият спад в броя на болните в страната може да провали изпитанията на оксфордската ваксина. За тях вече са набрани 10 000 души и се очаква под 50% от тях да се заразят. Ако са 20%, данните няма да са надеждни.