Антивирусният лек “Ремдезивир“ съкращава времето за оздравяване на болни от КОВИД-19, сочат пълните резултати от проучване на Института по алергии и заразни болести в САЩ, оповестени в "Ню Инглънд джърнъл ъв медисин".

САЩ разрешиха спешната употреба на “Ремдезивир“ в болниците на 1 май, последва ги Япония, докато Европа обмисля какво да стори.

Според проучването “Ремдезивир“, инжектиран венозно всеки ден в продължение на 10 дни, ускорява възстановяването на болни от COVID-19 в сравнение с плацебо при тестове с малко над 1000 души в 10 държави.

На 29 април директорът на института Антъни Фаучи, главен експерт на правителство по пандемията, заяви, че първите данни за “Ремдезивир“ показват „ясно очертан, значителен и положителен ефект при намаляване на времето за възстановяване“.

Американските здравни институти, от които NIAID е част, обявиха в петък, че “Ремдезивир“ е най-полезен за тежко болни, които се нуждаят от кислород“.

Уточнява се обаче, че лекарството не предотвратява всички смъртни случаи. “Като се има предвид високата смъртност, въпреки употребата на “Ремдезивир“, е ясно, че лечение само с него нее достатъчно.“

7,1% от болните, получавали “Ремдезивир“, са умрели в рамките на 14 дни при 11,9% от получавалите плацебо, предаде "Канал 3".

Резултатът обаче е малко под прага на статистическа надеждност, което означава, че може ефектът може да се свежда до случайност.