Или защо да не се тревожим, че сме останали на сухо

Pуската онлайн звезда Дана Борисова направи неочаквано признание, че не е практикувала секс от две години и половина. Съобщението ѝ много бързо обиколи целия свят, тъй като тя е изкусителна красавица, а и идва в момент, в който много хора са останали на сухо заради епидемията от коронавирус. 43-годишната Борисова обясни, че се е подложила на сексуално въздържание, след като се е наложило да продава тялото си, докато била наркозависима. След като успяла да се излекува от пристрасняване към дрога и алкохол, преразгледала отношението си към плътските удоволствия и преценила, че се чувства по-добре без тях. Казва, че никога повече няма да прави секс срещу пари, тъй като е “страховито, когато си трезвен”. И макар много от хилядите ѝ последователи в социалните мрежи да похвалиха нейната смелост, имаше и такива, които допуснаха, че Дана просто се качва на вълната “сексуален детокс”, започнала по време на епидемията.

След дългите оплаквания как карантината пречи на сексуалния живот, сега доста хора споделят, че от тази ситуация могат да се извлекат ползи. Духът от бутилката бе отпушен от холивудската звезда Орландо Блум. В интервю той каза, че преди да започне изключително успешната си връзка с певицата Кейти Пери, не бил правил секс половин година. Отдал се на въздържание по съвет на своя приятел, световноизвестния сърфист Леърд Хамилтън. “Той ми каза: “Ако искаш да си сериозен в една връзка, бъди въздържател за няколко месеца и ще видиш. Така, като отидеш на парти, вече не се замисляш кого ще срещнеш, а изведнъж си казваш, че можеш да имаш връзка с жена, която да е само приятелка. Щях да се въздържам от секс 3 месеца, но наистина ми харесваше начина, по който се свързвах с жените”, обяснява 43-годишният актьор пред “Съндей таймс”. Той обаче не смята, че това е много здравословно. Трябва да има активност там долу, допълва Блум, който вече очаква и дете с Кейти Пери.

Признанието му обаче, изглежда, се хареса на много хора, които също започнаха да споделят как са потискали нагона си. Сред тях е 33-годишната Джема Бътлър. Тя се отказва от секс в продължение на 2 г. в опит да намери мъжа на мечтите си. Преди това е имала дълготрайна връзка с момче и даже 6 месеца са били сгодени. Започват да се срещат, когато тя е на 13 г., но точно преди да станат семейство, разбират, че не са един за друг. “След това ходех на различни срещи, но или се напивахме твърде много, или се озовахме в леглото твърде рано и никога повече не искахме да говорим след това. Сексът се намесваше всеки път”, разказва Джема пред “Сън”. През 2015 г. тя решава да спре с него и да се концентрира върху кариерата си. “Постепено усещах, че имам повече място в главата си, за да мисля какво искам от един мъж”, обяснява младата жена. Така стига до решението, че ще прави секс най-рано след третата среща, което и спазва при запознаване с бъдещия си съпруг. Двамата заживяват заедно, след като се срещат в продължение на една година, и вече са родители на дъщеря.

25-годишната Ейми пък се отказва от секс за 3 г., за да може да завърши образованието си и да получи работа, която мечтае. Преди това около 2 г. се радва на свободни отношения, които варират от една нощ до 6-месечна връзка. Сега, когато има успешна кариера, се чувства готова за сериозни отношения.

26-годишната Габи спира да прави секс за година, за да се подложи на програма за отслабване. Тя винаги е била с наднормено тегло, но мъжете, с които се среща, казвали, че точно това ги привлича. Това ме успокояваше и демотивираше да направя това, което смятам правилно за тялото си, спомня си Габи. Затова тя се отказва от интимни отношения, за да може да постигне целта си да носи три номера по-малки дрехи, което вече е факт. Казва, че се чувства достатъчно секси и готова за истинска любов.

Специалистката по интимни отношения Трейси Кокс не е изненадана от подобни признания. По думите ѝ сексуалният детокс наистина може да намали напрежението, на което са подложени някои хора. “Почти всички двойки се чувстват така, сякаш трябва да се съобразят с идеята на обществото за това какво представлява добър сексуален живот. Притесняват се, че не го правят достатъчно или правилно. Цялата тази тревожност води до нещо, което ни превръща в зрители, а не в участници - мислено наблюдаваме себе си по време на секс, вместо активно да му се наслаждаваме”, посочва тя пред “Дейли мейл”. Някои терапевти смятат, че точно това е една от основните причини за повечето сексуални дисфункции при мъжете.

Кокс обаче предупреждава, че сексуалният детокс не означава просто да спрете да правите секс. За да има ефект той в една връзка, трябва и двамата партньори да се съгласят, че е необходим, и да договорят колко дълго ще продължи, както и какви проблеми очакват да реши. След това да използват това време за изграждане на интимност по други начини. В противен случай има опасност помежду им напълно да настъпи отчуждаване или пък въобще да изгубят интерес към секса.

Кокс съветва времето на въздържание да се използва за изясняване на чувствата и усещанията. Тя предлага и някои техники за това като съвместен душ, масаж на тялото или просто дълго взиране един в друг. “Вероятно първоначално и двамата ще избухнете в смях, но след това ще установите колко различни неща започвате да виждате. Причината е, че всички носим в главата си някакъв образ за своя партньор, която често се основава на първоначалната ни представа за него, а той се е променил. Опитайте се да го възприемете какъвто е в действителност”, обяснява Кокс. Според нея повечето от интимните проблеми се дължат на факта, че се съсредоточаваме върху механиката на секса, а не върху емоционалната му страна.