При съмнение за меланом 49% отлагат прегледа 3-6 месеца, а до 54% от смъртността оттози най-агресивен рак със склонност към разсейки е предотвратима, ако човек потърси медицинска помощ

По това време на месец май от 15 г. над 200 български кожни лекари благотворително преглеждат за ранни признаци на рак на кожата и консултират как да бъде намален рискът. Подобно на много други очаквани инициативи и тази традиция беше “отменена” от коронавируса. Пандемията обаче не може да отмени ангажираността на лекарите за профилактика в сезона на активното слънце, който чакаме и с надежда за укротяване на вируса. Слънчевите ултравиолетови /УВ/ лъчи са наш приятел при умерено излагане. Без мярка те са сред основите рискови фактори за бръчки и тумори на кожата, включително най-смъртоносните. Посланието е след седмиците на домашна изолация да се насладим разумно на слънцето. Разумно. Предпазвайте се и проверявайте кожата си редовно за странни нови или подозрително променени стари петна.

“Под егидата на Българското дерматологично дружество инициативата “Евромеланома” е вече традиционна у нас, а нейно лице е Българската антарктическа експедиция, в която от 6 г. участва известният дерматолог проф. Николай Цанков, а през 2020 г. се присъедини и неговият ученик д-р Иван Богданов. Паневропейската кампания, от която нашето дружество е част, се отлага от международните координатори на кампанията - каза доц. Жана Казанджиева, дм, от ръководството на БДД. – Но хората трябва да знаят, че рискът от рак на кожата може да се ограничи и първата стъпка към това е информираност.” Огледайте кожата си за промени, припомнете си правилата за защита от слънцето и ги спазвайте, добави тя. Бъдете особено бдителни, ако сте с много светла кожа или прекарвате дълго на открито.

Девизът 2020 е “Защитете се от рак на кожата:

погледнете нагоре - ако

виждате слънцето,

защитете кожата си;

ако виждате пълнолунието,

време е за пълно

самоизследване от глава до пети”.

Д-р Вероник Мармол, президент на “Евромеланома Европа”, изтъква като приоритети повишаването на знанието сред хората с рискови фактори за рак на кожата, съвети срещу прекомерните слънчеви бани с цел трупане на тен и насърчаване на хората да извършват самопроверка всеки месец.

Затова като концепция на кампанията е избрано пълнолунието - вижда се в целия свят на всеки 4 седмици.

Ракът на кожата е едно от малкото онкологични заболявания, за които се знае основната причина: съществува пряка връзка с неразумното излагане на УВ лъчи. Това означава, че до голяма степен е предотвратим. Въпреки че почти всички знаят как твърде много слънце може да навреди, малко хора се защитават на практика.

В световен мащаб

честотата на меланома е

с епидемичен замах

На 9 минути един човек си отива от рак на кожата. Всяка година се диагностицират 3 млн. немеланомни кожни тумора и 132 000 души с меланом.

Последните данни от глобалния доклад 2020 за рак на кожата сочат, че през 2018 г. има 287 723 случая. Очакват. се до 2025 г. да се увеличат с 18%, а след 20 г. да стигнат половин милион, или ръст от 62%. Прогнозата е смъртните случаи да се увеличи с 20% в сравнение с 2018 г., като след 5 г. ще стигнат 72 886 и 105 904 през 2040 г. - нарастване от 74%.

Мелономът е един от най-агресивните тумори в човешката патология и дава разсейки още в ранен стадий. Защо?

Вероятно защото не произхожда от основните 90% клетки на епидермиса кератиноцити, а от меланоцитите – по-малобройни клетки, които освен в кожата се срещат в мозъчните обвивки и в очите. Целта на “Евромеланома” е всяка промяна, всяко съмнително тъмно петънци да се установи още при появата му. Колкото по-рано се открие, толкова по-добра е прогнозата за лечение, обясни доц. Казанджиева.

Въпреки популярността на връзката между прекомерното излагане на слънце и меланома, проучванията показват, че знанието не се превръща в действие. Малко над 92% от хората знаят за риска, но само 18% винаги защитават кожата си от слънцето. Нещо повече, 61% от хората смятат, че загарът е секси, а

49% не могат дори да си представят

да се върнат от почивка без тен

Проучване на 1300 дерматолози в световен мащаб установи и друг тревожен факт. Почти половината (49%) от хората с признаци на рак на кожата отлагат консултация с дерматолог с три до шест месеца, 39% между седем и 12 месеца и 14% - повече от година. Лекарите смятат, че до

54% от смъртността 

от меланом е

предотвратима,

ако човек потърси рано медицинска помощ. Кой е в опасност ?

“Кожните ракови заболявания засягат най-често хората, изложени на много слънце, след тях са основно работещите на открито, и то с напредване на възрастта над 50 г. Но не само. Меланомът може да се появи и в активна или дори млада възраст. Това е напомняне към хората с фамилни данни за кожни карциноми. Рискова е също светлата кожа със склонност към изгаряне на слънце, както и кожата, предразположена към бенки, хората с лунички и червена коса като на Пипи Дългото чорапче. Доказано неблагоприятни са слънчевите изгаряния през детството.” Шапка, фотозащитна козметика и умерено излагане на слънце според типа кожа намаляват риска от бръчки и кожни мутации.

Шапка, фотозащитна козметика и умерено излагане на слънце според типа кожа намаляват риска от бръчки и кожни мутации.

Независимо дали сме изложени на риск или не, има прости и достъпниначини за намаляване на неблагоприятните фактори. Основният е да се избягва дългият престой на слънце и да не се допуска в обедните часове, а при работа на открито - да се търси сянка. Втората бариера пред УВ лъчите през лятото е облеклото ни – да е леко, но да покрива голямата част от тялото, лицето и очите да са защитени с широкопола шапка и очила.

Следващата важна стъпка е слънцезащитната козметика. Трябва да е съобразена с възрастта – в късните години кожата е по-склонна към новообразувания и за нея се предлагат специални фотопродукти. От особена защита се нуждаят и малките деца, тъй като слънчевите изгаряния в тази възраст са риск за кожен рак по-късно в живота. Еднакво ефективна е защитата от химическите и от минералните съставки, но препоръчваме на

майките да използват при малки деца

минерални продукти

– временният бял ефект от цинка в тях прави видими пропуснатите места, уточни дерматоложката. „Слънцезащитни продукти трябва да гарантират висока протекция срещу УВ лъчите от В и А спектъра. За Европа

максималният защитен фактор е

50+, по света се предлага и

по-висок, но няма

медицински аргумент за това,

разликата в допълнителната защита е под 1%.”

По-важното е правилното използване на този вид козметиката. Прилага се половин час преди излагането на слънце и се подновява на 2-3 часа за времето под лъчите.

Доц. Казанджиева съветва да следим УВ индекса, който вече е част от метеорологичната прогноза. Ако е над 4, се препоръчва фотозащита. При стойности 8 и нагоре – от най-висок фактор и при спазване и на останалите средства за избягване на слънчево изгаряне. Но как да си набавим естествено толкова нужният за здравето витамин D, нали неговият прекурсор се образува в кожата ни от въздействието на слънцето? Проучванията показват, че са достатъчни

няколко излагания седмично на

ръцете и краката за по 10-15 минути,

казва доц. Казанджиева. Тя съветва това да не става по време на най-силната слънчева радиация.

За какво да внимаваме, когато оглеждаме бенките?

- Асиметрия

- Назъбени граници

- Промяна в цвета

- Увеличаване в диаметър или на височина

Дори в условията на задочна “Евромеланома” при съмнение за необичаен вид на петната и бенките по тялото на официалните сайтове на инициативата може да се видят илюстрации с примери. Може да се намерят и видеа с инстуркции как да се самоизследваме. Но при съмнение винаги трябва да се прави консултация с лекар специалист по кожни болести.