Десетки бебета, родени в Украйна от сурогатни майки, не могат да бъдат прибрани от родителите си заради епидемията от коронавирус. Сред потърпевшите има и българи.

Клип как 46 бебета са натъпкани в залата на хотел “Венеция” в Киев и плачат обикаля социалните мрежи във Великобритания. Оказа се, че той е направен от международната компания BioTexCom и пуснат в ютюб с цел да успокои родителите им от цял свят, че за бебетата се полагат грижи, докато границите на Украйна бъдат отново отворени и те могат да бъдат взети.

Във видеото служителка на хотела уверява, че медицински сестри се грижат денонощно за бебетата. Хранят ги, къпят ги и ги изнасят за малко навън. Виждат се жени с маски и ръкавици, които правят тези неща. По думите на служителката това са бебета на родители от Америка, Италия, Испания, Великобритания, Китай, Франция, Германия, България, Румъния, Австрия, Мексико и Португалия. Стремят се постоянно да им показват онлайн децата и да ги информират как се хранят и спят.

Клипът обаче предизвика противоречиви реакции. Много хора нарекоха видяното фабрика за бебета и попитаха как е допуснато такова нещо.

Около 100 деца чакат родителите си в центрове за репродуктивна медицина в Украйна, казва омбудсманът Людмила Денисова. Тя се заела да намери решение на проблема. Според нея, ако карантината се удължи, те ще минат хиляда. Денисова се е срещнала със служители на външното министерство и са договорили родителите да подават молби за влизане в страната, които да бъдат разглеждани.

Клипът показва и че Украйна има голяма сурогатна индустрия, където бебетата са рекламирани като продукти, каза омбудсманът. В страната има около 50 клиники, предлагащи сурогатно раждане, което е забранено на много места по света. През последните години все повече украинки се съгласяват да раждат деца за други хора срещу заплащане заради икономическите проблеми в страната. Цените на услугата варират от 6000 до 60 000 евро, като сурогатната майка получава около 13 000 евро.

“На всички деца, които не могат да отидат при своите родители, се дава храна. Достатъчен брой служители се грижат за тях, но нищо не може да замени родителската грижа”, казва Денис Хърмън, адвокат на BioTexCom. Бебетата са в хотел, за да се осигури пълна карантина на персонала, който се грижи за тях в продължение на месеци.