Числото 20 се оказа някак си кармично свързано с живота ни в пандемията. Поне 20 секунди сапунисване изисква доброто измиване на ръцете. Освен това виртуалният ни живот пред кой колкото има “екрани” налага правилото 20-20-20 за хигиената на зрението. Декодирането на съвета на очните лекари е

на всеки 20 мин

пред монитор

да правим

зрителна

гимнастика

с вглеждане за 20-ина секунди в нещо, отдалечено на 20-ина метра.

Универсалното правило е мониторът да е на 70 см и на височината на очите. Малките деца да се ограничават за времето пред екрани, а по-големите ученици и хората, които работят от дома, не само да сменят зрителния фокус на необходимото време, а и

през 40-45 мин

да стават и да

се раздвижват

Това обясни за в. “24 часа” опитният очен специалист доц. Анета Мишева, член на лигата “Лекарите, на които вярваме”.

Тя напомни и за класическата проява на синдрома на компютърното зрение – сухото око. Пред монитора мигаме много по-рядко, отколкото при всяка друга дейност и окото остава без естествения си слъзен филм, който му осигурява необходимата среда и го пази от външни агенти. Опитите са установили, че намеренията за естествено компенсиране чрез мигане се провалят поради спецификата на възприятията от екран, затова са измислени изкуствените сълзи. В последните години науката за здравето на очите дава приоритет на тези видове, които са без консервант.

Колко съхне окото пред монитора, зависи и височината му по отношение на погледа. Когато екранът налага да гледаме нагоре, е открита по-голяма част от окото, при позицията малко под линията на зеницата клепачите не позволяват да губим толкова много влага.

“Ако са изписани корекционни очила за виждане наблизо, трябва да се ползват редовно пред монитора – съветва офталмологът. - От научна гледна точка не е безспорно доказано, че светлината на компютърните екрани е вредна за зрението. Някои хора обаче се чувстват по-комфортно с очила за компютър. Доскоро им се препоръчваха предпазни очила с антирефлексни покрития, но се изместват от

предпазните

очила с филтри

блуконтрол с

леко жълтеещи

стъкла,

които неутрализират синия филтър на екрана.”

В условията на работа и обучение от дома и предимно онлайн общуване с близките и приятелите плюс залепването за телевизорите в свободното време зрението се натоварва с близфокусно екранно възприятие. И часовете са определено повече от времето преди пандемията, а още тогава медицината предупреждаваше, че прекаляваме. Според Асоциацията на американските офталмолози животът в пандемична изолация е увеличил с около 50% времето, в което очите са подложени на екранно въздействие. За младежите и хората в активна възраст залепването пред екраните се е удължило от средно 8-10 на 13-15 часа.

Това едва ли ще доведе до трайна щета върху зрението, но е свързано с неблагополучия, които очните лекари наричат синдром на дигиталното зрение.

Продължителната употреба на смартфони, компютърни екрани или други устройства с монитори може да доведе до замъглено зрение, умора на очите, сухота или раздразнение плюс главоболие.