При ранна диагноза и овладяване на възпалението на артериите рядко остават трайни щети

Болестта на Кавазаки е възпаление на кръвоносните съдове с инфекциозен произход, което засяга предимно деца до 5-годишна възраст. Всяка вирусна или бактериална инфекция може да бъде причина за развитие на заболяването. Това обясни д-р Незабравка Чилингирова, лекар с 3 специалности в болница “Света Екатерина” – по педиатрия, по детска кардиология и по инвазивна кардиология, специализирала в САЩ, Англия, Германия, Нидерландия.

“Когато диагностицираме болест на Кавазаки, се подозира отключващ момент чрез бактериална или вирусна инфекция. Затова и възникването на заболяването на фона на увеличен брой хора с вирусната инфекция COVID-19 не е изненада. Но за новия коронавирус тепърва ще научаваме много неща, които ще дадат и по-детайлните отговори за характеристиките му и връзките с други състояния и заболявания.

Важното при

болестта на Кавазаки

е да се улови

навреме и да

се започне лечение

Тогава прогнозата е благоприятна.”

Когато е установена навреме по симптомите, болестта успешно се контролира.

Сравнително рядко се стига до дългосрочни усложнения от възпалението на съдовете, успокои кардиоложката.

Статистически болестта на Кавазаки е по-честа при момченцата. Забелязано е също, че случаите са повече през зимата и пролетта, вероятно заради общото увеличаване на инфекциите през студените месеци.

Повечето деца се възстановяват без сериозни проблеми.

Оплакванията в началото са по-общи и може да се отдадат на други остри инфекции, но има и насочващи за диференциалната диагноза особености.

Най-характерните прояви на заболяването са

високата температура,

зачервяване на очите

със или без секрет,

почервеняване и

лющене на кожата

на дланите

и/или на ходилата,

общо неспокойствие

на децата. Възможно е при болестта на Кавазаки да се появи и обрив, който напомня шарка, зачервяване на гърлото и езика. Друг симптом може да са увеличените лимфни възли особено на шията. При някои деца се съобщава и за коремни колики и диария, при някои - за ставни болки.

За зачестили случаи на заболяването съобщиха британски педиатри.

При висока температура родителите трябва да се консултират с личния лекар на детето и ако се налага, да се потърси консултация с кардиолог. Когато и кардиограмата покаже определени вариации, може да се направят допълнително ехографски прегледи на сърцето и изследване на кръвта за увеличени левкоцити, анемия, възпалителни маркери.

Възможно по-сериозно усложнение от възпалението на съдовете е

образуването

на аневризми на

коронарните артерии

Представляват разширения на кръвоносните съдове на сърцето, които доставят кръв на сърдечния мускул.

В участъка на раздуването на артерията стената на съда става по-тънка, подложена е на по-голям натиск и се увеличават рисковете за разкъсване и масиран кръвоизлив. Освен това аневризмите увеличават риска от застой и слепване на кръвни клетки в образувалото се уширение и оттам - на тромби.

При бързо ориентиране за диагнозата и навременно лечение необратимите увреждания и фаталният изход са много редки.

Като начало трябва да се изключат заболявания, които протичат със сходни симптоми, като морбили, скарлатина, ювенилен ревматоиден артрит, пренасяни от кърлежи инфекции, синдром на токсичния шок и др. Лекарите се ориентират и по отклоненията в кърваната картина.

Целта е лечението да започне възможно най-рано. Усилията се насочват към понижаване на температурата и овладяване на възпалението, за да се предотврати увреждане на сърцето и артериите. Като преходни проблеми може да се появят аритмии.

Дори при бързо възстановяване и липса на оплаквания децата се наблюдават от кардиолог известно време след боледуването.