Електрокардиограмата на пациенти с новия коронавирус може да имитира инфаркт, но съмнението не се потвърждава при огледа на артериите им. Това паказва малко проучване на кардиолози от Университетската болница “Лангон” към Ню Йорк юнивърсити.

Пациентите постъпили в кардиологично спешно проиемно с треска, задух, кашлица и болки в гърдите, които били съмнителни за сърдечен удар.  Според направените им електрокардиограми записът говорел за потвърждение на предположението, но ангиографското изследване не показвало запушване в нито една голяма артерия. Пациентите обаче се оказали заразени с новия коронавирус.

Докладването на случаите е важно, казват изследователите, защото може да помогне на лекарите да осигурят по-ефективно лечение на пациенти с коронавирус, изпитващи болка в гърдите - симптом, който обикновено предизвиква спешна реакция от медицинския персонал за антитромботично лечение. В случая обаче това е безсмислено и дори рисково, защото няма съсиреци. Ако се действа прибързано в стремеж да не се губи време, има риск антитромботичните медикаменти да провокират нежелано кървене, предупреждава д-р Шрипал Бангалор. Екипът му не може да обясни точно феномена с имитирането на инфаркт, но допуска, чепри разгръщането на възпалението тежкият недостиг на кислород в сърцето е причина за промените в ЕКГ.