Алкохолът не предпазва от коронавируса, а напротив - може да влоши здравето, да предизвика рисково поведение, проблеми с психичното състояние и насилие, като най-уязвими са хората, които вече са изградили зависимост към него, съобщи Световната здравна организация. Според СЗО е важно хората да избягват спиртните напитки по време на изолацията вкъщи, тъй като те са причина за смъртта на 3 млн. души годишно в световен мащаб.

СЗО допълва, че алкохолът с концентрация поне 60% може да е добър дезинфектант, но няма същия ефект при поглъщане. Той не може да убие вирусите в устата и гърлото ви и не дава никаква защита от COVID-19. Освен това действа вредно върху имунитета и устойчивостта на организма.

Пушенето обаче може и да предпазва от К-19. Това е невероятното твърдение на световноизвестния художник Дейвид Хокни. Разбираемо, мнозина го определиха като смехотворно и пълна глупост. Няколко научни проучвания обаче сега предполагат, че може и да има нещо вярно.

“Преди се шегувах, че да си пушач в Малибу, е еквивалент на това да си непушач в Пасадена - хората там са изложени на силно замърсяване на въздуха. Не може ли обаче пушачите да са развили имунитет срещу новия вирус? След като всички статистически данни малко по малко излизат, започва да ми изглежда възможно”, гласи писмото, което Дейвид Хокни написа до британския в. “Дейли мейл”, след което мнозина му се присмяха.

Но водещ експерт по заразни болести от Лондонския университетски колеж - професор Франсоа Балу, заяви, че има “причудливо силни” доказателства, че това може да е истина.

Данните от многобройни китайски проучвания показват, че много малка част от пациентите с COVID-19 са пушачи.

Друго проучване на американските центрове за контрол на заболяванията сред над 7000 души с положителни проби за заразата установи, че едва 1,3% от тях пушат цигари.

Доказателствата, които излизат от научните изследвания, остават противоречиви. Според някои лекарите просто са твърде заети, за да отбелязват с точност вредните навици на всеки пациент.

Някои изследователи предполагат, че тютюнопушенето може да обърне един от начините, по които К-19 уврежда белите дробове. Други пък твърдят, че увреждането на белите дробове, причинено от тютюневия дим, прави органите по-податливи на заразата.

Правителствата по света призовават хората да спрат да пушат, за да се предпазят от вируса, но учени признават, че няма ясно доказателство, че цигарите влошават заболяването.