Премиерът да внимава, той е по-рисков от Борис Джонсън

Ако ще да последвате примера на св. Симеон Стълпник*, според вирусолозите COVID-19 рано или късно ще ви докопа.

Да речем, че половината хора изобщо няма да го усетят, 30% ще го карат като лек грип, 18% – като тежък, 1-2" ще умрат. Това са условни числа, тъй като по-достоверни няма. Засега в България са тествани 2,288 на милион, т.е. 0,0023 (двайсет и три десетохилядни) от населението, и то без да се търси представителна извадка. Абсурдно е на тази база да се правят каквито и да било сметки.

Но ако човек се вземе в ръце, спокойно може да се премести от по-рисковата в по-безгрижната група в рамките на 1 месец - докато трае националната карантина. Вярно, няма как да върне назад ЕГН. Но освен старците вирусът покосява с предимство диабетици, дебелаци, сърдечно болни и т.н. Те най-често имат нужда от хоспитализиране, интубиране и накрая ковчег.

Даден ви е месец, заемете се!

Какво например пречи да откажете цигарите? След 2-3 седмици дробовете ви ще се изчистят и ще са готови да победят вируса. Милиони го правят. В САЩ през 2005 г. пушачите са били 20,9% от пълнолетните, сега са под 14%. Щом Чичо Сам го може, защо не и потомците на Балканджи Йово?

Затлъстяването и диабет-2 вървят ръка за ръка, така че могат да бъдат превъртени назад заедно. За месец с малко усилие на волята спокойно може да се свалят поне 10 кг. Ако сте сред нищожния процент осъдени на смърт, това ще ви помилва. Ако ви чака бронхопневмония, ще минете с лек грип.

Уви, дебелите хора в България опитват да отслабнат, но не успяват. Струва им се непосилно. Истината е, че не е чак толкова трудно нито да се отслабне, нито да задържат успеха. Проблемът не е в шкембетата, а в главите.

Проблемът е, че хората по света и у нас са зарибени с погрешни диетични теории, които водят до обратния на желаното резултат. Една от тези теории е, че трябва през 2 часа да се хапва по нещо, за да се поддържа висок метаболизъм. Истината е обратната – поддържа се висок инсулин, което води до затлъстяване и диабет. Японските сумисти ядат на 2-3 часа и знаете какви са туловища. Ако стъпят на висок ток, ще открият нефт.

У нас „специалистите“ по хранене черпят знания от научни съобщения в САЩ, тъй като тук просто нямаме възможност за сериозни изследвания. Кой би предположил, че в САЩ до скоро бе на власт лисенковщината?
Едва през последните 5-10 г. биохимичните и генни изследвания доказаха, че цялата досегашна наука за храненето е лъжлива.

Преди 2 г. взех интервю от д-р Ерик Вердин, директор на института за изследване на дълголетието „Бък“ в Калифорния, който бе у нас по покана на БАН. Попитах го защо в САЩ по улиците напоследък се срещат толкова много дебелаци? Преди ги нямаше. Какво се случи? „Случи се диетата без мазнини (Low fat diet)“, отговори той. Тя се препоръчва от официалните медицински органи. Народът слуша и изпълнява. И затова широките американски булеварди станаха тесни за някои задници.

Бих препоръчал една чудесна книга „Голямата тръста изненада: защо маслото, месото и сиренето принадлежат към здравословната диета“ от Нина Тейшолц. Тя разкрива дългата история на научните фалшификации и преследване на инакомислещите, които се осмеляват да се разбунтуват срещу догмата „Диета без мазнини“. Разказва колко мъчително истината си пробива път чрез модни палиативи като Средиземноморска диета, Неандерталска диета и др. туристически диплянки. За съжаление тази книга не е преведена у нас. А трябва, и първо да я прочетат диетолозите.

Но има две книги, които са преведени – „Код затлъстяване“ и „Код диабет“ от американския лекар Джейсън Фънг. Те обясняват хормоналните механизми на дебелеенето и отслабването и как да им стъпите на шията. Повярвайте ми, нямат нищо общо с представите на диетолозите. Никакъв смисъл няма да се броят калории. Ако посветите 3-4 дни на четене и 2-3 седмици на диета по Фънг (той не претендира да се нарича така),  може да свалите 10 кила и да посрещнете коронавируса в много по-добра форма.

Най-лесният начин да се свалят килограми е чистият глад - само на вода. Горещо го препоръчвам. Той обновява и подмладява клетките, чисти токсините и ви подготвя за бой с врага. Няколко пъти съм го прилагал и ви уверявам, че не е трудно. След втория ден без храна апетитът изчезва и тялото изпада в състояние на „кетоза“, когато се храни от резервите си и изчиства шлаките.

Важното е да не следвате популярния тук „режим на Лидия Ковачева“, практикуван от д-р Емилова и др. Твърди се, че той „смекчава“ глада с малко плодове или чай с мед. Истината е, че изобщо не го смекчава, а го изостря. И освен това блокира здравословните процеси.

Ако ви трябва текст как да гладувате, бих препоръчал няколко по-стари преведени книги като „Гладуването може да спаси живота ви“ от Хърбърт Шелтън и „Чудото на гладуването“ на Пол Брег, от когото е преписвала Ковачева, но е добавила и нещо от себе си. Брег е бил малко шашмолог и си е измислил биографията. Но съветите му как да се гладува са добри.

Днес на запад има съвсем нова литература, стъпила на здрава научна основа. Например The Complete Guide to Fasting (Пълен справочник за гладуване) от Джими Мур и д-р Джейсън Фунг. Уви, тя не е преведена. Но ако знаете английски, може да я свалите от „Амазон“ (https://www.amazon.com/Complete-Guide-Fasting-Intermittent-Alternate-Day/dp/1628600012) Може и лесно да се изпиратсва, но не съм ви го казал аз.

Да, и спортуването помага. Но спортните съоръжения и фитнесите са затворени, а парковете и планината Витоша са забранени. За ски не може да става и дума. Има голяма опасност човек да качи 10 кила, вместо да ги свали. Това най-много застрашава тези, които досега поддържат теглото си най-вече със спорт.

Като гледам по телевизията, това в голяма степен се отнася и за нашия премиер – пуснал е солидно шкембе и отдавна е в групата с телесна маса 30-40, която е силно рискова.** Нужна е повече отговорност пред себе си и пред нацията. Ето на, закръгленият Борис Джонсън беше в реанимация като кокошка без глава. Нищо чудно да се метне обратно в ЕС.

------

*св. Симеон Стълпник – отшелник и светец от IV век, прекарал няколко десетилетия в пълна социална изолация върху каменен стълб.

**За изчисляване на индекса на телесната маса - https://www.nivea.bg/novo-ot-nivea/onlain-kalkulator-na-itm