Здравният министър Кирил Ананиев одобри със своя заповед две референтни лаборатори в Пловдив, в които ще се правят изследвания за COVID-19 с PCR тестове.

Това съобщи областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева. От утре започва  работа лабораторията в УМБАЛ “Пълмед“. В началото на другата седмица ще тръгне и дълго чаканата  в УМБАЛ “Свети Георги“.

Преди Великден и след като подпише необходимите документи, се очаква здравното министерство да пусне и лабораторията на УМБАЛ “Каспела“.

„За разкриването им досега бяхме в непрекъсната комуникация с министър Ананиев. И днес в 18.30 ч. ме уведоми, че заповедта е подписана“, уточни областният управител.

По думите й в лабораторията на Университетската болница "Свети Георги“ ще се обработват по 30 проби на ден, като има възможност броят им да се увеличи.

В  „Пълмед“ за наличието на коронавирус ще се тестват 60-70 проби.

Здравната каса ще плаща по 60 лева на тестван пациент, като има определени критерии за това от министерството и спуснати към РЗИ.
„Това е най-добрата развръзка за Пловдив и областта. Получихме пълно съдействие от министър Ананиев и огромна подкрепа от народния представител Менда Стоянова. Сигурна съм, че с работата на лабораториите ще може много по-бързо да стават ясни резултатите от взетите проби. Това е особено важно и за медицинския персонал“, заключи Каназирева.