Може би не го знаете, но може да се заразите с коронавирус, докато спите. Казва го по Си Ен Ен д-р Брус Дейвидсън, белодробен лекар от Сиатъл с много титли и постове.  Хипотезата му се опира на установените начини за възникване на пневмония и известните до момента особености на новия патоген.

Пред скоби е, че ако вирусът се е добрал до лигавицата на носа, това е само по себи си заплаха и без аспирация на секрет.

Освен чрез капчици, поети от въздуха или предадени с ръце, вирусът стига до белите дробове чрез стичане на течност от носа или гърлото (това се нарича аспирация), която се плъзга по трахеята.

Грешката се залага от това, че храната и въздухът в началото делят общ проход. Има проучвания, че поне половината от младите и хората на средна възраст аспирират през нощта. След вземане на хапче за сън или изпиване на няколко бири рискът е още по-голям. А с възрастта стават повече “грешки” в насочването на стичащите се секрети – вместо към хранопровода част от тях поема по трахеята. Така поглъщането на слюнка, което всички правят на сън, доставя секрета в белите дробове.

 Количеството аспирирана течност по време на сън е достатъчно за пневмония - всъщност така се случват повечето белодробни възпаления.

Но защо тогава не се събуждате всяка сутрин с пневмония?

Първо, повечето бактерии в носа и гърлото са безопасни, а не са като коронавируса. Второ, в белите дробове има имунни клетки, които убиват стигналите дотам микроби. И накрая, здравите хора имат механизъм за пренос на аспирирани вируси и бактерии по трахеята и отпращането им в хранопровода. Там те се придвижват със слюнката към стомаха и червата. Някои хора получават лека диария от коронавируса, защото се видя, че той се открива и във фекалиите. Безсънието и недостиването изтощават имунитета и затова е важно да се наспиваме, особено по време на епидемии, категорични са учените.

Безсънието и недостиването изтощават имунитета и затова е важно да се наспиваме, особено по време на епидемии, категорични са учените.

През деня сте предпазени донякъде от аспирация, защото сработва кашличен рефлекс. Но механизмът се разнебитва с възрастта или при млади и здрави хора, ако страдат от белодробна болест.

Разболяването от коронавируса май зависи от два фактора: уязвимост към белодробна инфекция и колко вируси попадат в белия дроб. Но има и хора, които се разболяват дори от малък брой проникнали патогени. Уязвим е всеки с увредени дробове или дихателни пътища, пушачите, асматиците и при понижен имунитет от болест или потискане с лекарства.

Здравите имат повече имунни механизми да се съпротивляват и да “изчистят” малък брой коронавируси. Те няма да се разболеят след случаен контакт със заразен. Но и за тях е по-вероятно да се разболеят, ако бъдат изложени на голяма вирусна атака, включително от аспириране.

“Това не е точно и само коронавируса, а е общ принцип в пулмологията, каза проф. Коста Костов, председател на медицинския съвет за COVID-19. Инфектирането с микроби, които причиняват “обикновената” пневмония, става с неволна инхалация на секрети от горните дихателни пътища. Това се случва обикновено по време на сън, когато човек е пиян или дрогиран, при хора с нарушени рефлекси, които не са почистили горните дихателни пътища, които се реанимират, защото те нямат кашличен рефлекс – все условия за по-лесно инхалиране на секрети. Това е обичайният път за възникване на всички пневмонии.”

Д-р Костов съветва всички с хрема добре да подсушават носа си.

Опитът с другите патогени и пневмонии преди Ковид-19 показваше, че имунната система на здравите хора се справя почти винаги с вирусите, без да се стига до усложнения. Ковид-19 обаче много по-лесно поразява белите дробове. Пълната липса на имунитет прави вдишването му по-проблемно от който и да е друг причинител на белодробно възпаление, поясни проф. Костов.

“Но запознаването с обичайния механизъм на пневмониите

не е повод човек

да се бои да заспи,

напротив,

пълноценният сън е един от факторите имунната система да работи добре.

Това знание за проникването на патогените трябва да засили вниманието към противодействието на хремата. Важното е носът добре да се подсушава с обичайните назални спрейове, за да се намали рискът от неволно инхалиране на секрет.

А освен това хремата не е повод за изпадане в паника – тя е рядък симптом при заразяване с новия вирус. Старт на заболяването с хрема се съобщава за малък процент от случаите, не повече от 15 на сто.

Обичайните симптоми

са сухата кашлица,

високата

температура,

отпадналостта,

задухът, както е и при тежките грипни инфекции. Вирусът може да се предава и от хора без симптоми. Най-заразни обаче са болните с разгърната клинична картина, които излъчват вируса - кашлят, може да кихат и по този начин разпръскват капчици с вируси.”

Особеност на новия вирус е, че той може много бързо да слезе до белите дробове и да причини възпаление там. Причината е, че

в долните дихателни

пътища има много

рецептори за вируса,

разтълкува специалистът. Той обаче обърна внимание, че и безсимптомните заразени хора имат “голям вирусен товар” в горните дихателни пътища и може да го разпространяват, което обяснява препоръката да се спазва дистанция от 2 метра от всички.