Този съвет е създаден, за да има друго мнение и да вървят нещата по-добре.Това каза пред NOVA доц. д-р Атанас Мангъров, член на Медицинския съвет към правителството.

"Няма как да се установи какво е състоянието на коронавируса в страната. Сега всеки с температура се обажда на личния си лекар. Но личния лекар не го преглежда защото правят "телефонна любов" и трябва да го насочи да го изследват. Който се е обадил може да е с коронавирусна инфекция. Изпращат го да го изследват, в момента не се сещам къде може да стане. В Габрово ми казаха че няма къде да ги изследват, получава се хаос. Дете особено трябва да бъде прегледано от личен лекар, а той в момента е само по телефона. За да се знае какво се случва като няма пълна сигурност, това не е диагноза, която може да се постави от това което разказва майката на детето, трябва да се изследва. За цялата страна всеки ден се разболяват много голямо число хора", каза още той.

"Който е болен отделя вируса 4-5 дни преди да се появят симптоми. Той си се чувства добре и си ходи навсякъде и може да разнася вируса.

“Всички болни, които са с данни за респираторна инфекция трябва да се изследват и да се види кои са положителни“, каза още той.

„Няма нужда да се изпада в паника. В над 90% от случаите симптомите са грипоподобни, които се прекарват всяка година. Затрудненото дишане се появява при пациенти, които просто ги „стяга шапката. Това нещо може да протича под всякаква форма. В медицината няма пълно щастие, там винаги се работи с вероятности. Това е нов вирус, който се предава по всички начини, никой няма антитела, рано или късно всички ще го изкарат. Тези мерки за ограничаване са хубави, много ефектни, но в крайна сметка това е като да се опитате да заградите вятъра, винаги има опасност да ни духне“, каза още той.

„Нашата здравна система няма да издържи 10 хил.болни. Ние правим тези мерки, ние натискаме надолу кривата и ще се окаже, че са наполовина. Нашата здравна система няма да издържи и 5000, няма да издържи и 1000. Мерките са за да се разсрочат болните в рамките на няколко месеца“, каза още той.

„В началото никой не носеше малка, нямаше толкова шум. Всяка зима се вихри епидемия от грип. В Италия в зимните месеци умират 1500 души“, каза още той.