Всички съвети за предпазване от новия коронавирус започват със спазването на дистанция и със сапуна. За разстоянието всичко е ясно. Но много хора се съмняват, че сапунът има сила срещу яростния патоген.

Логиката е: няма специфична терапия, която го убива, та...

Сапунът е едно от най-важните ни оръжия, защото съдържа подобните на мазнини вещества амфифили, някои от които структурно са подобни на мазнините в естествената опаковка на вируса - неговата мембрана. Вирус е неклетъчна форма на живот, която се размножава единствено в живи клетки. Молекулите на сапуна се конкурират с липидите в мембраната на вируса, пробиват я и го деактивират. Прилича на превземането на врага подобно на троянски кон - отвътре.

Най-старото амфифилно почистващо средство, известно на хората, е сапунът, направен от животински мазнини. Той обаче силно се влияе от промените на рН. Затова съвременните технологии са оптимизирали процеса чрез синтетични амфифили, наречени детергенти (или синдети). Използвайки много по-силна киселина за група, водните разтвори на амфифила са по-малко чувствителни към промените на pH. Така по-малко се влияят от твърдостта на водата и намаляват риска от неразтваряне на замърсители.

Интересът към възможностите на сапуна да обезоръжи вирус, срещу който няма специфично лечение, се породи преди дни от “вирулентен” туит на биохимика д-р Пали Тордарсън от университета в Нов Южен Уелс.

След като съобщението му получи наистина пандемично разпространение, медиите се надпреварват да цитират и по-разширеното му обяснение. Експертът по биохимия разяснява, че сапунът не само разхлабва “лепилото” между вируса и кожата, но също и взаимодействията, които държат белтъците, липидите и РНК във вируса заедно.

Има една подробност пред скоба: ръцете да се мият поне 20 секунди, да се сапунисват и търкат всички повърности с особено внимание към върховете на пръстите и ноктите.

Може ли измиването само с вода по механичен път да махне вирусите от ръцете? Според учения идеята не е никак добра. Водата дори в големи количества не може да се конкурира със силните, подобни на лепило взаимодействия между кожата и вируса.