3°C   София
 

Саботират я солените храни, самотата, стресът, пиенето

Въпреки че имунната ни система е "проектирана" в обичайни ситуации да може да ни защити от лоши бактерии, гъбички и вируси, има стъпки, които можем да предприемем, за да я подсилим .

Основните - като достатъчно сън и поддържане на здравословна диета, са от ключово значение. Но има и неочаквани неща, които също могат да окажат голямо влияние.

Търсете си

повод за смях

В поговорката, че смехът е най-доброто лекарство, има много истина, казва д-р Лий Берк от болницата към Медицинския факултет на Университета на Лома Линда в Калифорния. Ученият изучава от 1988 г. механизмите и влиянието на смеха върху психическото и физическото здраве.

Смехът намалява кортизола, което води до "отработване" на стреса и понижаване на кръвното налягане. Същевременно се увеличава притокът на кислород, оптимизира се работата на имунната система и се ограничава рискът от инфаркт и инсулт.

Търсете във

всичко

положителното -

винаги има нещо

Ето още една причина да запазите усмивка на лицето си. Оказва се, че поглед откъм светлата страна не е от полза само за нашето психично здраве, а влияе и върху физическото ни състояние. По-конкретно, оптимистичната перспектива е свързана с по-здравата имунна система според проучване, публикувано в Журнала по социална психология.

Стремете се

към редовни

“срещи” с

природата

под формата на излети и ходене на село, ако сте типичният граски жител. Това е внушение от сравнително новата концепция за алергиите. Според много проучвания, на базата на които стъпва тя, срещата с повече на брой микроорганизми, които са били нормални за живота на предишните поколения в селата и малките градове, тренира имунната система. Ефектът се наблюдава най-отчетливо при сравнения на процентите алергични деца в големите градове и селата. Обяснението е, че срещайки нормални за по-природния начин на живот микроби, имунните клетки си изработват “правилно” отношение към тях като към безопасни. Когато подобна среща се случва на младежи и хора на по-голяма възраст, имунната система обявява тревога под формата на непоносимост. Вероятно целта на такава реакция е да предупреди човека за опасност. Тово би било чудесно, ако имаше истинска заплаха, но алергиите са свръхреакции към безобидни микроби от околната среда.

Излагането на бактерии извън дома или липсата на подобен контакт се отразява на имунната ви система. Израстването във ферма, в която човекът е изложен на по-широк спектър от бактерии, е по-здравословно за имунната система, отколкото отглеждането в градска среда, обяснява д-р Диан Мичъл.

Така е по принцип. Но животът днес е променен за пандемията. Докато тя продължава, контактът с природата в някакви пероиди от време ще е вероятно само излизането на терасата или двора. Да се надяваме, че човечеството ще се справи с вируса по-бързо и ще си върнем предишния живот.

Въздържайте

се от солени

продукти

Тъй като тези храни съдържат високи нива на натрий, те могат да повлияят на имунната система според д-р Ерин Нанс . Прекомерната сол променя имунната функция чрез потискане на регулаторните имунни Т-клетки , които помагат за противовъзпалителния отговор на организма. В проучване, изследващо ефектите на прекомерния прием на сол върху имунната функция, изследователите откриват, че диетата с много сол има потенциал да предизвика прекомерен имунен отговор.

За горна граница Световната здравна организация приема 5 грама (приблизително равна чаена лъжичка от всички храни през денонощието). Много трудно е човек да се ориентира колко точно приема с храната, затова много специалисти по хранене препоръчват поне да се откажем от соленето на домашно приготвена храна. Повечето зеленчуци естествено съдържат натрий и така салатата и постните ястия набавят нужните количества.

Дозирайте

физическата

активност - и

двете крайности

отслабват

имунитета

Не е изненада, че ако не се движите и не спортувате, това “приспива” имунната система. Но д-р Мичъл казва, че прекалените упражнения също може да бъдат вредни. Твърде много физически усилия увеличават образуването на цитокина интерлевкин-6 и потискат функцията на имунната система. Сега, докато прекарваме много време вкъщи, е важно най-малкото да ставаме и да се раздвижваме през половин час за 3 минути, както съветва Световната здравна организация.

Болезнените

загуби и особено

траурът свалят

имунитета -

имайте го наум

и навреме

търсете лекар

Безвъзвратните загуби особено на близки хора са рисков фактор за променен имунен отговор, но този ефект в повечето случаи не е незабавен. Според много проучвания биологичната реакция не подминава никого и това прави хората в траур по-лесна жертва на тежки заболявания. Според много специалисти в областта на имунологията защитата на организма пада критично най-често около 6-ия месец. Ако скърбящият човек има и други предразположения - за диабет, рак, автоимунни заболявания, трябва да е особено внимателен към промяна във физическото си състояние и да търси навреме консултация с лекар.

Човекът в траур е склонен да не обръща внимание на собствените си проблеми и симптоми. Когато има такъв случай край нас, можем деликатно да "подсещаме" за профилактични прегледи, рехабилитация, консултации с лекар за премените в здравословното състояние. След загубата на близък човек имунната система може да остане безсилна в по-продължителен период, често това е 1-2 години, в които вероятността дори за настинки е по-висока.

Самотата държи

имунитета в

“партер” -

не се изолирайте,

дори ако ви се струва, че сте си самодостатъчни. Сега контактите не се измерват със сибирането на големи групи, по-важно е да се поддържа връзка с близките и приятелите всекидневно по възможните начини - чрез телефона, чат, видеовръзка, в зависимост от ситуацията.

Проучване от 2015 г. установи, че социалната изолация е свързана с промените в имунната система. Д-р Стив Коул , водещият автор на изследването, забелязва, че когато участниците се чувстват самотни, те имат значително по-високи нива на хормона норепинефрин в кръвта си. Когато човек е в животозастрашаваща ситуация, норепинефринът преминава през кръвта и изключва функции на имунната система, като вирусна защита. Междувременно производството на кръвни клетки, наречени моноцити, се увеличава. “Именно този приток на противовъзпалителни кръвни клетки е много адекватен за намаляване на последиците при рани, но това става за сметка на намаляване на възможностите за защита срещу вирусни заболявания. Този вид противовирусна защита се засилва от социалния контакт с близки хора - семейството, роднини, приятели”, обяснява изследователят.

Хроничният

стрес - спрягана,

но подценена

отрова за

имунитета

Човешките хормони на стреса еволюционно са предназначени да се активират само в момент на сериозна заплаха.

Този отговор на организма се нарича “бий се или бягай” и подсказва смисъла си - свръхмобилизация на организма да избегне опасността по един от двата начина според интуицията си. Но хроничният стрес означава, че тези хормони постоянно циркулират в кръвта ни. Това стимулира хроничното възпаление на множество органи, което от своя страна уморява имунната ни система и тя вдига бяло знаме при всяка външна или вътрешна (като клетки мутанти, които може да дадат начало на рак) заплаха.

Потискането

на негативните

емоции е стрес

за организма и той трябва да се разтоварва със споделяне на чувствата и разрешаване на конфликтите. Обидата, гневът, отрицателните самооценки и настроения могат да повлияят на функциите на имунния отговор и да повишат риска от инфекции и възпаления. С увеличаването на възрастта имунната система по естествен път отслабва и когато се добави и факторът на натрупване на болезнени емоции, нещата отиват на лошо. Пада защитата срещу свободните радикали, които са в основата на клетъчните възпаления и оттам - на редица болести. Но проучвания са установили, че дори тийнейджъри, които потискат негативните емоции, са по-склонни да произвеждат повече провъзпалителни цитокини. Това са молекули, които сигнализират на други клетки, че съществува заплаха, и минават в отбранителен режим. Високото ниво на цитокини в случая подсказва, че имунната система не функционира, както трябва - бори несъществуващ враг.

Алкохолът

не пази от болест

- саботира

имунната защита

Пиенето има отрицателен ефект върху имунната система, особено когато е в излишък. Употребата на алкохол саботира имунната система чрез промяна на баланса на нормалните микроорганизми, които живеят в здраво тяло - микробиома. Най-новите медицински познания показаха, че намесата особено в чревния микробиом проправя път за надмощие на лошите микроорганизми и съответно за податливост на възпаления.

Употребата на алкохол може да увреди специфични клетки в имунната система , включително макрофаги и моноцити, и да намали капацитета на организма да възпира нормалния възпалителен отговор, когато той трябва да бъде изключен.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Извънредните мерки заради коронавируса не успяха да спрат сватбите в София. 83 са новите семейства в столицата само за последните 2 седмици. В Столична община дори отбелязват ръст на браковете - ако в първата седмица на извънредното положение сватбите са били 39, то през миналата сключените бракове са 44, а за тази заявките са вече 51

Славена Вътова използва времето вкъщи, за да играе с децата си и да поддържа перфектната си фигура. Красавицата, която е носителка на титлата "Мис България", често пуска снимки и видеа от тренировките си в социалните мрежи. Днес тя показа и как тренира заедно с двете си дъщери, като под формата на забавление, момиченцата влизат в ролята на тежести

Заради самоизолацията, наложена от властите заради пандемията с новия вирус, британски специалисти очакват в началото на следващата година да се наблюдава истински бейби бум във Великобритания, пише в. "Дейли мейл". Изданието цитира прогнозата на Шери Джейкъбсън. Според нея по време на частичната карантина двойките ще потърсят по-често интимност

Турската звездна двойка на футболиста от "Арсенал" Месут Йозил и актрисата и модел Амине Гюлше се сдоби с първото си дете, съобщава турската частна телевизия НТВ. Щастливият татко сподели в социална медия снимка със съпругата и новородената си дъщеричка. Месут Йозил сключи брак с актрисата и Мис Турция за 2014 г

Как загубихме цивилизационната пътека в биологичната джунгла

Освен на еволюция - детайлно разработена от Дарвин - живите същества са способни и на инволюция....

Разбор на мислите в красивата тишина на коронавируса

В десетки необичайно тихи градове в Европа, Америка, Азия, Африка и Австралия, във внезапно...

Човечеството излезе в болнични

Как да ги обърнем в цивилизационен скок? Всички сме свидетели как Китай се справи със своя нов...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чичо Ники написа новата книжка за любимия герой на децата и я пусна безплатно в сайта на “24 часа” Доктор Га оттука мина и наложи карантина. Вместо веселба, игри със приятели добри, всеки вкъщи да стои. Вирус има във гората! Затуй трябвало децата, че и възрастните даже, всеки доктор ще ви каже, със визитите да спрат, за да не се заразят

Доброволците при параклиса на Александровска болница оказват и емоционална подкрепа на стресирани от изолацията Юристът Деян Петров, който е иподякон в Българската православна църква и служи в параклиса на Александровска болница от 2 години, търси хора, които се нуждаят от помощ. Той и останалите доброволци около него, го правят по необичаен начин

Бившият президент на един от емблематичните за Франция футболни клубове "Олимпик" (Марсилия) Папe Диуф е починал на 68  г. след зараза от коронавирус. Той ръководеше марсилци от 2005 до 2009 г. Наскоро Диуф се завърна да живее в родината си Сенегал. В периода на управлението му "Олимпик" 2 пъти стана втори в шампионата и 2 пъти игра във финала на

От Румен Пайташев В моята повече от 40-годишна журналистическа практика съм преживял почти всичко, свързано с футбола – стотици мачове, драми, посещения на непознати земи. Но моите любими моменти са свързани и с повече от 200 лични интервюта, които съм взел от най-големите футболисти, треньори и ръководители в света