Експертът по хигиена:

Най-мръсното място е дръжката на вратата, ако няма препарати или спирт, течност за чистачки върши работа

След прибиране проветрявайте връхните дрехи 3 часа

Събувайте обувките в коридора

Хигиената е единственото средство извън рязкото ограничаване на контактите, което намалява риска от зараза с коронавирус. Да си мием ръцете и да дезинфекцираме и тях, и домовете, и вещите си, препоръчват здравните власти. Но паническото изкупуване намалява дезинфектантите в търговската мрежа. Може ли да се използват самоделни препарати и стоки с други предназначения?

С известен компромис, изглежда, може. Най-лесно е заместването на течните сапуни с твърди. При тях засега не се забелязва търсене и може да се избира от няколко вида антибактериални калъпчета. Представата, че течните са по-хигиенични, е много спорна.

Мръсен сапун няма, казват лекарите.

По-важното от миещия агент е просто да се мием - старателно и дълго. Нещо рядко у нас. Установено е и че мъжете се мият по-формално. Преди няколко години един французин у нас единствен от цяла група издържа проверката на скенер за микроби по ръцете.

В движение да се ползват спиртни или други кърпички с дезинфектанти. Ако са свършили, може да се направи самоделка от спирт, дестилирана или преварена вода и малко глицерин или гел от алое вера срещу изсушаване на кожата. Пропорциите  да са така изчислени, че

спиртът да е поне 60 градуса

Най-лесно е, когато изходно се използва спирт над 90 градуса.

Освен старателно често миене и особено след прибиране вкъщи е важно да не внасяме патогени и с връхното си облекло и обувките.

Палта и якета, които не се перат всеки ден, събличайте до входа и ги слагайте да се проветряват за 3 часа, съветва проф. Емил Воденичаров, ръководител на Катедрата по хигиена в Медицинския университет в София. Тоалетът от деня е за пране, у дома се облича чист. Ръкавиците и шаловете също отиват в пералнята.

Обувките да се събуват в коридора. Наложилото се като критерий за “граждани”, че влизането с обувки вкъщи е грешка. Градските улици са богати на пресни или разпрашени кучешки и други фекалии, мръсотия и обитаващата я болестотворна флора, а сега се добавят и нови опасности.

Вирусите витаят във въздуха кратко, но се “утаяват”

по всички повърхности и оцеляват от 2-3 до 8 и повече часа. Това обяснява призивите често да се хигиенизират работни места и домове с дезинфектанти.

Биоцидните препарати за под и твърди повърхности също се изчерпват или цените им растат спекулативно. Най-лесно е да се направи домашен вариант от вода и белина. За да има ефект срещу заразите,

на 9 части вода се добавя 1 част белина

То разтворът не е подходящ за повърхности, които може да променят цвета си от белината - тя е избелваща. Проба от вътрешната страна на мебелите или върху част от пода, която не се вижда, показва.

Ако разтворът се сложи в шише с помпа за пулверизиране, може да се пръска безконтактно. Важно е да не се комбинира белината (натриев хипохлорид) с други почистващи препарати (съдържащи киселини) и да не се предприема генерално чистене с разтворите с белина - отделя се хлор.

Още по-старателна трябва да е дезинфекцията на пипаните от много хора места. И на работа, и вкъщи най-мръсни са дръжките на вратите - там вирусите са живи до 8 часа. Ако не се почиства, се предават верижно на всеки следващ, който ги пипа. На втора позиция като рискови места са “копчетата” в асансьорите, кранчетата в баните и бутоните на тоалетните.

Тези суперкритични зони трябва да се почистват многократно през деня с дезинфектанти. Ако няма готови разтвори, може да се ползва спирт - поне 60 градуса. Ако и спиртът е дефицитен?

Проф. Воденичаров дава идея в краен случай да се бърше със зимна течност за чистачки.

Човек се досеща и сам, но ученият напомня, че при чистенето трябва да е с ръкавици. Най-удобни са тънките от вида, който хранителните вериги слагат за хляба. Ако се използват многократни, трябва да се заделят само за тази цел и ръцете да се почистват веднага след свалянето им.

Най-опасната лична вещ е телефонът.

Проучване на университета на Аризона установи, че по смартфоните има 10 пъти повече микроби от тоалетната седалка. Поради подозрения за зарази тя се почиства по-често. С мобилните устройства не е така. Пипат се многократно, без да са били мити ръцете.

Минавайте с препарат екрана и тялото на телефона колкото пъти през деня се сетите, дори да спазвате всички норми на вирусния етикет, препоръчва проф. Воденичаров.

Това може да стане с препарат за монитори. При кърпичка няма риск влага да влезе и да повреди апарата. Ако се ползва течност, не се прилага директно, а се навлажнява микрофибърна кърпичка - може и тази, с която се почистват очила.

Експертът по хигиена казва кошчетата да са затворени, боклукът да не се пипа и ръцете да се мият след изхвърлянето.

Носенето на зимните или други ръкавици в градския транспорт и на обществени места е уместно. Но може да е гаф при неправилно ползване. Пъхната в джоба, мръсната ръкавица го заселва с микрофлора. По-добре еднократни ръкавици. Използваните многократно преди поставяне в джоба внимателно да бъдат обърнати наопаки като сгъването на чорапите.