В интервю за руското издание на сп. „Форбс“ извecтният oнкoлoг Дeйвид Aгъc рaзкрива зaщo нe e уcпял дa пoмoгнe нa ocнoвaтeля нa Аpplе Cтив Джoбc в биткaтa c рaкa. Прoфecoрът обяснява зaщo да oткaжeтe цигарите, дa нe cи инжeктирaте бoтoкc, дa пиeтe acпирин вceки дeн и дa cи лягaте по едно и също време.

Дейвид Агъс ръководи екип, разработващ нови методи за лечение на рак. Именно към него се обръща болният Стив Джобс. Ангъс се прочу с книгите си „Правила за дълъг и здравословен живот“ и „Утре започва от днес“, в които съветва читателите как да се грижат за здравето си. Той сам се придържа стриктно към своите съвети. След генно изследване, което показва висок риск от рак на жлъчката, той се подлага на операция на полипите по нея. „Те може и да не се превърнат в злокачествени тумори, но нямам намерение да го проверявам“, казва Агъс. Тук интервюто с него е в превод на сайта "Гласове".

- В „Утре започва от днес“ използвате необичаен за здравно четиво цитат от книгата на Олдъс Хъксли „Прекрасният нов свят“: Хората ще обикнат своето робство и никога няма да помислят за революция“. Какво имате предвид?

- Здравето е нещо много лично. Не е нещо, което ви казват лекарите, или нещо, което ви се случва по стечение на обстоятелствата. То е лична отговрност. Всекиму е даден шансът да живее много по-дълго и приятно, отколкото се смята. Но трябва да отвори очи.

В днешното общество няма лидери в сферата на здравеопазването. Като гледам Русия – една от най-влиятелните държави – виждам, че с политическото й лидерство всичко е наред. То е характерно за Русия – да има силен лидер. Но така е в политиката, а в областта на здравето няма личност с такова влияние. В света има политически, икономически и военни лидери, но такива, които да дават личен пример за отношение към здравето, няма. И понеже няма лидери, които да предизвикат революция в отношението на човека към здравето, хората се оправят сами. Но каквито и чудодейни лекарства да бъдат създадени, здравето и дълголетието няма да дойдат сами – нужно е да полагаме грижи. И то още сега. Днес.

- А какво влагате в това „да се грижим за здравето си“?

- Профилактика. Основният проблем е, че здравето е дългосрочна инвестиция. Резултатът не се вижда веднага. Това обезсърчава повечето хора: от теб се иска да правиш нещо, което няма да ти помогне утре или след година, а чак след 10-20 г. Не е като хапчето – изпиваш го и след малко ти става по-добре. С профилактиката е по-трудно: трябва да мислиш с перспектива от 20 г. Трябва да променим мисленето си.

Вижте какво правят в Сингапур – променят цялата система. Да, човек може да откаже назначената му колоноскопия, но ако след това му открият рак на дебелото черво, трябва да плати 60 000 долара за изследвания. Ако е пушач, лечението от рак на белия дроб ще му струва 90 000 долара. С този подход Сингапур постигна големи успехи в диагностиката на рака в ранен стадий. В САЩ не ви се забранява да пушите, просто здравната ви застраховка е двойно по-скъпа. В Русия медицината е безплатна, но така пушачите имат същите права като непушачите. Поема се лечението на всеки, независимо от начина му на живот. Това е похвално от социална гледна точка, но не стимулира хората да се грижат за здравето си. Трябва да преосмислите отношението си към профилактиката и отговорността.

- От колко време изучавате рака?

- Над 30 години вече.

- Вас самия страх ли ви е от него?

- Не. Още 12-13 годишен участвах в национален научен експеримент. Така че от дете съм по лабораториите – вместо да играя футбол или бейзбол, разнасях епруветки. И много отрано осъзнах, че искам не просто да изследвам, а да помагам на хората. В онкологията има най-голяма нужда от това. Всички сме в зоната на риска – пациенти, лекари, учени. За кариерата ми забелязвам колосален напредък. Като започвах, медицината предлагаше само химиотерапия, която помагаше, но слабо. Днес мога да дам на пациента лекарство, което блокира подавания от раковите клетки лъжлив сигнал „свой“ и така да накарам имунната му система сама да се пребори с рака.

Ще разкажа случай от 1997 г., когато работех в най-големия онкоцентър на Ню Йорк (Memorial Sloan Kettering Cancer Center). Дойде пациент на 25 г. с рак на тестисите и разсейки в мозъка, белия и черния дроб. Оставаха му 3 месеца живот, за химиотерапия беше късно – щеше само да се измъчи. Бяха му казали: стегни се и прекарай оставащото ти време със семейството. Но този човек беше научил (и то без „Гугъл“ – днес не можем да си представим как сме живели без „Гугъл“) за екперимент, при който лекар свързал два платинени електрода и с електромагнитно лъчение облъчвал онкоклетките с високи дози платина. Младежът ми се обади в кабинета и ме помоли да му вкарам платина. Отвърнах му: „Да не си се побъркал“. Но той много настояваше и го включих в 3-месечно клинично изследване. И се оказа, че ценният метал, от който правят венчални халки, може да убива рака. След няколко месеца същият младеж спечели първата от 7-те си титли в „Тур дьо Франс“, а името му е Ланс Армстронг.

10 г. по-късно Ланс каза: „Агъс (в класа имахме 20 Дейвидовци, така че всички ме наричат Агъс), аз получих втори шанс за истински живот. Значи платината действа?“. Отвърнах му честно: „Не знам. Но тя те промени до такава степен, че ракът престана да расте“.

За мен ракът е глагол, не съществително. Той е нещо, което тялото „извършва“, процес. Организмът не „хваща“ рак, а го „произвежда“. Ако погледнем на онкологията от този ъгъл, ни се открива нова перспектива, ново направление. Моята задача като лекар е не да излекувам рака, а да ви променя така, че да не възникне. Това е новото предизвикателство за медицината. Ние все още не можем да гарантираме пълно излекуване, но можем да удължим времето за пълноценен живот на нашите пациенти.

- За мнозина „рак“ означава скъпо и мъчително лечение без особена надежда за успех. Бабата на мой приятел се разболя от рак и семейството го прие като присъда: „Щом не успяха да спасят Раиса Горбачова, за какво говорим“. Ваш пациент е бил и Стив Джобс, който е имал всички възможности да получи най-доброто лечение, но не успяхте да го спасите.

- Тук има два момента. Първо, профилактиката. Стив не се е занимавал с нея. А най-простата е аспиринът. Едно от най-старите лекарства, има го във всяка аптека, не струва скъпо. Доказано е, че eжeднeвният приeм нa ниcки дoзи acпирин (75 мг) знaчитeлнo снижава риcкa oт рaк на белия дроб, стомаха и простатата - c дo 46%. Профилактиката и редовните изследвания са достъпни за всеки, независимо от стандарта на живот.

Второ, лечението. Стив дойде твърде късно. Лекарите преди това са сбъркали: препоръчали му хранителна терапия, а не операция и ракът беше плъзнал из целия организъм. Стив се вслушваше в организма си и знаеше какво иска. Но той не е лекар. И още в началото на борбата с рака е взел грешно решение, като се е отказал от операция, която е можела да му спаси живота.

Въпреки това с най-новите методи за лечение удължихме живота му с цели 6 пълноценни години, което не е малко. Той не си отиде веднага след поставяне на диагнозата, не се мъчеше тези 6 г., а живя. Преди да почине, успя да се прости с приятели и близки.

Моята задача не е да излекувам рака (макар това, разбира се, да е идеалната ми цел), а да позволя на пациента да живее нормално до последния си ден. Това е задача не само пред медицината, но и пред икономиката. Задача, която изисква друго обществено устройство. И принципно различно отношение към теб самия и към здравето ти.

- В какво се състои този различен подход? Какво трябва да прави човек в ежедневието си, за да се предпази от рака?

- Хората обичат да казват: не искам даже да слушам за рака, самата мисъл ме потиска. Това е коренно погрешно. Знанието е сила. Колкото повече знаете, колкото по-рано получите нужната информация, толкова повече време и възможности ще имате да защитите своя организъм. Ами най-ефикасното лекарство срещу рака на гърдата първо се прилага за съвсем друго – срещу остеопороза. Ракът на гърдата образува метастази в костите. Ако промените „почвата“, той не се прихваща там. И тогава операцията дава почти гарантирано излекуване. Затова сега на всички с рак на гърдата се дават препарати за укрепване на костите и това забавя развитието на болестта и удължава живота с години.

- Каква е профилактиката, за която говорите? Какви препоръки давате за хора над 30 г.?

- Преди всичко да спрат да пушат. Пушенето и досега си остава основна причина за появата на рак. Когато пушите, увреждате не само собственото си здраве, но и на околните. Даже е по-опасно да стоите в стая с пушачи, отколкото вие да пушите. Това важи и за вейпинга (електронните цигари).

Второто просто, на важно нещо е движението. Тялото ни е създадено, за да се движи. Лимфната система, която отговаря за имунитета, няма собствени мускули, тя се задейства, само когато се движите. Ритмичното ходене отключва целия организъм. Редовните разходки удължават живота с много. Доказано е - понижават в пъти риска от сърдечни болести и рак. Не се заседявайте на едно място, раздвижвайте се. Не бива да седите повече от 40 минути на работа. 

Трето, спазвайте режим за съня и храненето. Старайте се да се храните в едно и също време. При честите хапвания, било то и нещо полезно като ядки, се отделя кортизол – хормонът на стреса. Редовното триразово хранене, без междинни похапвания, е залог за добро здраве.

Четвърто, задължително си правете ваксини против грип. Проблемът не е във ваксините, а в самия грип. Да, вярно, че ако днес се разболеете от грип, едва ли ще умрете (макар че в САЩ ежедневно умират от грип по 250 души). Опасността е в това, че ако сте прекарали грип, в следващите 10 г. сте в зоната на риска от рак. Много по-уязвими сте от тези, които не са карали от грип – тогава възпалителните процеси минават много по-бързо. А нашата задача е да предотвратим възпалението. Наблюдавайте тялото си, отнасяйте се внимателно към него. Ако ви убиват обувките, сменете ги – това е възпаление. Всяко огнище на възпаление е входна врата за рака. Затова един от способите за профилактиката му е да се избягват възпаленията. Пийте аспирин – той предпазва от рак, доколкото предотвратява възпалението. Над 40 г. пийте по 75 мг аспирин на ден. 

И последно, редовно ходете на прегледи. Знам, че в Русия хората ходят на лекар само в краен случай. И още нещо, във века на цифровите технологии е добре да си направите копия на медицинските документи – изследвания, ваксини, алергени – всичко, което лекарят трябва да знае. Съхранявайте тази информация в електронен вид, за да е достъпна във всеки момент. Човек не боледува от понеделник до петък, или в приемните часове на лекаря. Най-неприятното се случва обикновено в почивни дни, на почивка или на път. Ако имате тази информация, това може да ви спаси живота.

Търсете информация, съмнявайте се, питайте. Когато купувате кола, задавате стотици въпроси и не се доверявате на първия срещнат, който ви пробутва своята. Защо да не отидете с подобен списък и при лекаря?

-  Така е, обикновено пита се само когато водите детето на лекар.

- Не забравяйте, че отговаряте и за себе си. Веднъж месечно се събличайте голи и се оглеждайте в огледалото. Наблюдавайте какво става с тялото ви. Не е достатъчно да си мерите кръвното веднъж годишно. Трябва да знаете какво ви е кръвното сутрин, какво – вечер, и какво – след свада, когато сте разстроени. Апаратът за кръвно е много полезна вещ.

- Вие как се грижите за здравето си?

- Старая се да се храня по едно и също време 3 пъти дневно. На закуска ям яйца и йогурт, на обяд – салата и белтъчини, на вечеря - риба или пилешко, веднъж седмично – говеждо. Старая се да си лягам и да ставам по едно и също време. Аз ставам много рано, така че рано си и лягам. Два пъти седмично пийвам по чашка-две вино. Играя тенис два пъти в седмицата – имам късмет, че живея в Лос Анджелис, та мога цяла година дас портувам на открито. Два пъти седмично практикувам йога – ненавиждам я, пък и зле ми се получава, но ми действа добре. Старая се да вечерям вкъщи със семейството. Домът е мястото, където си почивам, отпускам се и се чувствам най-добре. Колкото по-напрегнат ми е денят, толкова повече ми се иска да се прибера при семейството си.

И най-важното – винаги си оставям време за нищоправене. Мнозина смятат, че безделието е релакс. Нищо подобно! За организма то е време за съзидание. Мозъкът обработва и усвоява получената информация, задействат се процеси на регенерация. Съседът ви може и да си мисли, че просто седите на пейката с кучето, но вие вършите много повече от това.

- Сред пациентите ви има много известни хора. Тези съвети не им ли се струват твърде простички и неефективни? Човек все търс елексира – пиеш и готово!

- Зависи дали говорим за лечение или за превенция. Лекарят трябва да има убеждения, методика и т.н., но трябва и да е готов да смени схемата, ако се налага. Често се случва лекари да се огъват пред високопоставени пациенти и да не смеят да им противоречат. Аз не изпитвам такъв пиетет и страх пред известните, изхождам от болестта и казвам само това, в което съм сигурен. Тази увереност е важна за пациента. Моята работа не е да взимам решение. Взима го той. Моята работа е да опиша максимално подбробно ситуацията и перспективите. Ако лекарят тръгне да диктува на пациента какво да прави, той отвръща очи. Веднъж една от компаниите в Силициевата долина ме покани да подобря храненето на служителите й и аз допуснах голяма грешка: с екипа ми се постарахме да направим хамбургера по-полезен, като добавихме повече салата и той се оскъпи двойно. Хората бяха недоволни. Тогава решихме просто да напишем за всяко блюдо с какво е полезна е с какво вредна тази храна. Без конкретни препоръки или забрани, сложихме само коефициент на полезност. И хората сами направиха правилния избор.

Моята работа, като на всеки лекар или учен, е образователна. Нашата задача е да покажем на хората до какво води един или друг избор, а не да им посочваме какво да правят. Подходът, при който лекарят, намествайки важно очилата си, казва: „Вземайте това лекарство 5 дни и после елате за преглед“, е ограничен. Аз смятам, че мисията ми е просветителска, затова пиша книги, изнасям лекции, участвам в телевизионни предавания.

Нали сте чували за Андрю Гроув, който преживя Холокоста и стана съосновател и ръководител на Intel и „Човек на годината“ на сп. „Тайм“. Веднъж дойде в лабораторията, след като бях разработил лекарство срещу лимфоми. Аз, разбира се, бях впечатлен – да ми дойде на крака такъв човек. Разговорихме се и Гроув ми каза: „Дейвид, ти си прекрасен учен, но ужасен оратор“. Аз махнах с ръка: „Това няма никакво значение“. Но той не смяташе така и ми организира 280 лекции в рамките на една година. Всеки ден след работа трябваше да отивам нанякъде и да изнасям лекция. Така ме принуди да се науча да разказвам разбираемо за моята работа и изследванията ми. Гроув казваше: „Твой дълг е да просвещаваш хората. Щом се занимаваш с наука и харчиш парите на данъкоплатците – те трябва да са наясно какво точно правиш. След като искаш да се грижиш за здравето им, и най-малките подробности от твоята работа трябва да им станат ясни“. Така Андрю Гроув промени живота ми.

- Днес средната продължителност на живота в света е 75 г. Ще могат ли родените през следващото десетилетие да доживеят до 90?

- Аз съм оптимист. Всеки здрав човек може да доживее до 90. Днешните 20-годишни с лекота могат да доживеят до 100 и повече. И с всяко ново десетилетие продължителността на живота расте с няколко години. Пиша го в книгата „Утре започва от днес“. На път сме да открием лекарство за алцхаймер, имаме голям напредък срещу рака, намалихме броя на инфарктите. Днес наистина мога да подходя към пациентите си с надежда. Защото имам какво да им предложа. А когато и пациентът се изпълни с надежда, лечението е с 30% по-ефективно. Живеем в прекрасно време, в което науката се развива стремглаво. Нашата задача е да се грижим за себе си: колкото по-дълго време останете здрави, толкова по-голяма е вероятността науката да ви помогне, когато старостта си каже думата. Най-важното е да живеете здравословно и да се поддържате във форма.

- Сред моите студенти има много вегани. Какво мислите за това?

- Не можем да променим еволюцията за една нощ. Ако 2,5 млн. години човечеството е яло месо и зеленчуци, не може изведнъж да го сложим на диета. Да, веганите могат да бъдат и абсолютно здрави хора, но на тях им е десетократно по-сложно да се хранят балансирано и само единици го правят. Храната на веганите се състои от въглехидрати без белтъчини и полезни мазнини. Ако се яде по правилния начин – чудесно, но ако просто се лишавате от голям брой продукти - това е вредно. Човек трябва да си прецени силите. И вегетарианството, и веганството са сложни и скъпи. Не тръгвайте по този път, само защото е модерно.

- Напредъкът на козметологията и стремежът към вечната младост карат много момичета да си инжектират ботокс в лицето...

- Това е лудост! Те забравят, че стандартите за женска красота се менят на всеки 10 г. А резултатите от пластичната хирургия са необратими. Най-сигурният и безопасен начин да изглеждате млади е да поддържате добра физическа форма, да правите упражнения и да се храните правилно. Ако искате да имате сияйна кожа – не пушете. За бума на козметичните процедури, бих казал следното. Кое е по-добре: да изглеждате добре днес или да карате колело с внуците си утре? Отговорът е повече от очевиден.

- Има ли връзка между нитовете или гръдните импланти и рака?

- Честно казано, не знаем. Въпросът се изучава отдавна и внимателно, но няма еднозначен отговор. В близка перспектива всичко е безобидно –  изглеждате по-млади и привлекателни, всичко е наред. Но дългосрочните последици са слабо проучени. Видяхте какво стана с електронните цигари. Бяха разработени като безвреден заместител на тютюна. А се оказа, че са много по-опасни и повишават риска от рак много повече. Понякога са нужни 10-20 г., за да разберем отговора. Не се излагайте на риск! Здравето изисква усърден, дългосрочен, редовен труд. Той не дава мигновен резултат като пластичната хирургия, но затова пък рецептата е изпитана.

Бих гласувал някои неща да бъдат забранени на законодателно ниво. Но когато става въпрос за огромни печалби, никой не пита онколозите.

- Пишете ли нова книга?

- О, да! Очертава се много интересна. Свързах се с учени, изучаващи еволюцията на животни: китове, жирафи, слонове. Сравнихме данните за най-разпространените болести при животните – сърдечни, инсулти, рак, възпаление на белите дробове и т.н. Опитваме се да разгадаем хитростите на еволюцията, които защитават животинските видове от едни или други болести. Знате ли, че слоновете никога не се разболяват от рак?

- Защо?

- Еволюцията защитава човека от рака до края на репродуктивния му период. Когато вече не си в състояние да родиш потомство, природата няма интерес от теб и рискът от развитие на рак нараства. Аслоновете са защитени до дълбока старост. И вече знаем защо. Ние с вас притежаваме гена TP53, той е антионкоген и го наричат „генен пазач“. Е, слонът има 20 такива гени. Еволюцията подбира и защитава тези, които могат да дадат здраво потомство, а не тези, които живеят дълго. А хората искат и едното, и другото – затова са изобретили антибиотиците и ваксините, научили са се да правят операции и да разчитат гените. Постепенно разбираме как да използваме еволюционните процеси. Това е невероятно, живеем във времена на велики открития.