Унищожава вредни бактерии по кожата

Спортуването е полезно за здравето и удължава живота. Но не всички са наясно колко са големи ползите от присъщото за него изпотяване. Те са много – от вдигане на настроението до хубава кожа, пише в. “Дейли мейл”.

Човешката кожа е орган с редица важни функции. Тя регулира това, което влиза и излиза от тялото. При потене кожата изхвърля токсични вещества и тежки метали, включително олово и живак. Затова ходенето на сауна е толкова полезно и прочиства организма заедно с балансираното хранене и пиенето на много вода. А потенето дехидратира тялото, появява се жажда и човек се налива с вода, което е добре за бъбреците.

Тялото е покрито с милиони потни жлези. Изследване на Университета на Мичиган показа, че те са резервоар за зрели стволови клетки, които помагат за по-бързо заздравяване на рани.

Не е вярно, че изпотяването уврежда кожата. Напротив, то помага за унищожаване на вредни бактерии, които предизвикват обриви и акне, и кожата става чиста и здрава. Затова си струва да се понасят временните неприятни усещания като лоша миризма и лепкавост.

Една от причините да се ходи на фитнес е именно потенето. Идеалният вариант е при спортуване да не се слага грим, за да се изхвърлят токсини, без да се вкарват в тялото нови. След обилно потене видът става по-свеж, а лицето заблестява.

Съвременната индустрия за разкрасяване активно използва вредния химикал бисфенол А - потенето е начин за прогонването му.

Самата фитнес зала бъка от вредни микроби, но потта не им позволява да навлязат в тялото. Сп. “Уомънс хелт” пише, че потта съдържа естествен антибиотик дермицидин, който предпазва от патогени и от инфекции.

Упражненията регулират емоциите. След фитнес нивото на стрес спада и има чувство на щастие. Това става, защото с потта се освобождава ендорфин - хормонът на щастието, който предизвиква радост и доволство.

По време и след спортуване циркулацията на течности в организма и кръвообращението се засилват и така се подпомагат мускулите да изкарат млечната киселина. А това скъсява времето на мускулната треска и прави тялото по-малко податливо на травми.