30 минути бързо ходене, спорт или танци нулират заседяването

Хората, които имат кола и телевизор, са изложени на повишен риск от инфаркт. Изчислява се на 27% над обичайния. От друга страна, хората в развитите и развиващите се страни, които са физически активни на работа и в свободното си време, имат значително по-малък риск от сърдечен удар

До този извод стига Клиничният изследователски център в Упсала.

Констатациите са от анализ на данни за близо 30 000 души от 52 страни в Северна и Южна Америка, Европа, Африка, Азия, Австралия и Близкия изток. Разбира се, притежаването на автомобил или телевизор само по себе си не е опасност, в това го превръща бездействието на собственика.

Лека или умерена физическа активност по време на работа намалява с 22 и 11 процента вероятността за инфаркт в сравнение с тези, които са “залепнали” на работното си място. Тежкият физически труд обаче не намалява риска. В сравнение с тези, които се излежават в свободното си време, рискът от сърдечен удар е с 13% по-нисък за хората с лека физическа активност и с 24% при умерена или напрегната активност.

Кардиолозите в цял свят препоръчват най-малко 150 минути седмично човек да ходи бързо или да спортува. Същия или дори по-добър ефект имат танците, особено ако се сменя натоварването на мускулните групи.

Сърцето е работен кон - изпомпва 100 000 пъти на денонощие. С всеки тласък изпраща богата на кислород кръв по цялото тяло. Артериите са с диаметър само около 4 мм. С лоши навици - пушене, преяждане, препиване, лоша храна и особено съдържаща трансмазнини, в тях се образуват плаки, които водят до високо кръвно.

При седене и лежане кръвта става по-гъста и лепкава и кара мускула да влага повече усилия да я движи по системата. В плътната кръв по-лесно се слепват тромбоцитите - вид кръвни клетки, които се слепват, за да предпазват от изтичане на кръвта при нараняване. Когато обаче тези “тапи” се образуват вътре в кръвоносните съдове, в някакъв момент се откъват и кръвта ги носи по пътя си. Така може да запушат тесен съд на сърцето или мозъка и да предизвикат инфаркт или инсулт.