Компреси и лед намаляват риска от хематом

По спортните площадки във всички сезони може да се видят ученици, все още необсебени от виртуалните игри. Освен всички ползи от движението обаче при игри като футбола има риск от травми на костите на краката. Те рядко са счупвания, по-често са повърхностни, но може да образуват твърди “подутини”, които тревожат родителите. Майки ги описват като “натъртване на костта на пищяла” и “оток на костта”.

Травми има във всички възрасти, особеното в детството е, че се влияят от спецификата на растящия организъм. Какви са прогнозите при “костни отоци” и оставят ли трайни последици?

“Няма такова понятие като оток на костта. Неравностите, които родителите описват като топчета, гърбици, броеница, подутини по предната част на подбедрицата са от кръвонасядане между костта и нейната обвивка – периоста”, обясни опитният ортопед-травматолог от “Пирогов” и негов директор проф. Асен Балтов.

“Периостът е тънък пласт съединителна тъкан - влакнеста мембрана, която покрива костите. Външният слой е предимно от колаген и е богато снабден с нервни влакна и кръвоносни съдове. Подбедрицата е по-уязвима при фронтален удар или натиск, защото е под много тънък пласт меки тъкани отпред. Освен с болка травмата е свързана с разкъсване на кръвоносните съдове и събиране на колекция от кръв между периоста и костта. Това променя релефа на пищяла – каза проф. Балтов. - С времето на мястото може да се задържи доброкачествено надигане на  костта. То не бива да тревожи родителите, защото се резорбира.”

Вътрешният слой на периоста съдържа остеобласти - клетки, които изграждат костта и постоянно я ремоделират през целия живот. При нараняване на кост по-бързо се образуват нови клетки, за да произведат нова кост. Дори по-големи травматични промени в релефа с времето изчезват. За 7 г. плътната част на костта се подменя изцяло.

Специфичната физиология на растящия организъм прави такъв спортист уязвим при футбол, баскетбол, контактни спортове, които са сред най-честите причини за травми на пищялната кост. Обикновено те минават без терапия, а болката се лекува с почивка.

При повтарящи се наранявания процесът може да се хронифицира. Затова не трябва да се оставя без внимание. Веднагаслед травмата е добре да се сложи за 10-ина минути лед – никога на голо, а през кърпа!така се ограничава изливането на кръв под периоста. Друг начин да се намалят възпалението и образуването на хематом е компрес със спирт и вода или с риванол. За по-бързо възстановяване да се вземе “отпуск” от спорта или поне да е по-малко интензивен, например плуване.

При остри болки и съмнение за сериозна травма да се иде на травматолог. Той може да назначи образно изследване. На рентгенова снимка ще се видят фрактури и патология, свързана с инфекция в костта. А ядрено-магнитен резонанс ще “осветли” прецизно състоянието на костта и околните меки тъкани.