Изпийте чаша вода веднага след събуждането сутрин, съветват японците - най-дълголетната нация в света. За тях това е ритуал. Пиенето на вода е първото нещо, което човек трябва да направи през деня, смятат те. Защото така той се предпазва от епилепсия, бронхит, астма, диария, главоболие, бъбречни болести, диабет, менингит, сърцебиене и артрит.

Малцина обаче пият вода сутрин. Повечето хора започват деня си с чаша кафе или чай. На тях японците препоръчват да изядат и няколко сочни плода, в които има вода.

Житейската мъдрост на техния съвет се опира на следното: Докато човек спи, тялото му филтрира токсините, натрупани през деня. Вечерта преди лягане обаче в стомашния тракт има малко вода и тя не стига да прочисти тези отпадъци. Пиенето на вода след събуждането отваря работа на бъбреците и те елиминират токсините.

Освен това пиенето на вода е важно за остротата на ума. Тя поддържа вниманието будно. Доказано е, че обезводняването на организма е рисков фактор при стари и болни хора хора за деменция и изпадане в делириум. Смята се, че обезводняването става смъртоносно само за 3-4 дни. Във физиологията това е т.нар. правило за 100-те часа. Толкова издържа човек без вода при външна температура 15-20 градуса. Ако е по-топло и го пече слънце, смъртта настъпва дори по-рано.

Обезводняването убива като понижава кръвното налягане до фатално ниски нива. То се ускорява от физическата активност, тъй като колкото повече енергия се изразходва от тялото, толкова повече вода се губи. Човек губи по малко вода и при всяко издишване, както и при потенето.

Симптомите на обезводняването са:

- жажда

- сухота в устата и надебелял език

- премаляване

- замайване

- палпитации (аритмия; усещане, че сърцето подскача)

- объркване

- мудни движения

- липса на пот

- намаляла урина

- припадък

Ако първата сутрешна урина е светложълта, това е сигнал, че тялото има нужда от вода. На практика чрез следене на цвета на урината през деня човек лесно може да се ориентира дали да пие вода или не.

Наскоро бе установено, че липсата на достатъчно вода в тялото действа като алкохола по време на шофиране. Това показва колко е важна водата за рефлексите и за способността за преценка. Никой не би започнал деня си пиян, защо тогава да го започва обезводнен?

Как да стане навик

Японците оставят чаша с вода на нощното шкафче до леглото си преди сън. Сутрин, щом отворят очи, надигат се, сядат в леглото и я изпиват. Според западни медицински експерти обаче човек трябва да изпие след събуждане не една, а 4 чаши по 160 мл вода. След това трябва да даде на организма си 45 минути време да я усвои и чак тогава да закуси. През деня преди всяко хранене да пие чаша вода.

Ако ви е трудно да поемете сутрин 640 мл вода, започнете с 1 чаша и бавно увеличавайте количеството ден след ден. Целта е да стигнете до 7-9 чаши на ден и дори повече, ако навън е топло.