Случката е от 80-те години на XIX в. в Райкот, Индия. До реката трябвало да се състои среща, за която дискретността е най-важното нещо. Махатма Ганди, който тогава бил юноша, не казал на родителите си къде отива - ако бяха разбрали, щели са да бъдат шокирани до смърт.

Ганди отивал на пикник. Но бъдещият герой на Индия и един от най-известните вегетарианци в историята не е планирал да яде сандвичи с краставици. За първи път в живота си той щял да яде месо.

Както пише в биографията си, Ганди е отгледан като строг вайшнавски хиндуист и до този ден дори не бил виждал месо. Но неговият другар на пикника бил убеден, че месото е ключ към физическото и психическото здраве на човека, предава БГНЕС.

Ганди се справил с месото, макар да било твърдо като подметка.

Идеята, че въздържането от месо е вредно за мозъка, има интуитивен смисъл; антрополози спорят какво са яли предците в продължение на хилядолетия. Някои твърдят, че месото ни е направило хора.

Така е, защото интелигентността струва скъпо - мозъкът поглъща около 20% от дневните калории, макар да заема едва 2% от телесното тегло. А какъв по-добър начин да се набавят мазнини, аминокиселини, витамини и минерали, освен от ядене на животни - диви или опитомени?

Очевидно предците не биха избрали ряпа пред риба тон. Но днес е различно. В света има около 375 милиона вегетарианци. На Запад веганството се отърва от стигмата на „храна за хипита” и се превърна в бързо развиваща се тенденция в храненето. В САЩ нарастването е с 600% от 2014 до 2017 г. В Индия безмесни диети има още от VI в. пр.н.е.

Тревогата за хранителни липси при веганството роди предупреждения, че те преустановяват развитието на мозъка и причиняват необратими щети на интелекта и нервната система. През 2016 г. Германското дружество за хранене обяви, че на деца, юноши, бременни и кърмачки не се препоръчват вегетариански диети. Този съвет се подкрепя от проведено в страната през 2018 г. изследване. В Белгия, ако карате децата да бъдат вегани, може да попаднете в затвора.

Но ако въздържането от месо реално въздействаше на мозъка, дали вече това нямаше да се забележи? Наистина ли веганството вреди на интелекта или всичко е по навик или от страх пред неизвестното?

За да тествате въздействието на безмесната диета върху мозъка, бихте взели произволна група хора, като помолите половината да спрат да ядат животни. После ще проверите какво се случва. Но за сега няма нито едно такова научно проучване.