Най-лошият сценарий за новия коронавирус, който разоболява хората, е да е мутирал така, че да прескача не само от животно на човек, а и между хората. Този сценарий още не е потвърден, но е все по-вероятен.

В последните години два коронавируса са се прехвърлили от животни на хора. Единият - SARS, според проф. Нели Корсун е патогенът, който причинява тежкия остър респираторен синдром.

Вече научил как да се предава от човек на човек, през 2002-2003 г. той проникна в 26 държави на различни континенти. Това е пандемия - от него заболяха 8098 души и 774 от тях умряха,, обясни шефката на лабораторията по грип и остри респираторни заболявания.

MERS, който причинява близкоизточния респираторен синдром, не е толкова приспособен. Той не се лепи така лесно от човек на човек, макар да се разпространява в 27 страни и да има 2494 заразени 858 от тях умрели. Вирусът се предава при много тесен контакт, което, изглежда, важи и за новия коронавирус. Той тръгна от Китай, а вече е в още 2 държави.

За това семейство патогени е характерно, че много лесно прескачат междувидовата бариера - от животните към хората. Не се изключва, но още не е установено по-сетнешното прескачене между хора да става лесно. Може би затова новият вирус не причинява пандемия засега. Разболял е 59 души и е доказан при 41. 7 са били в тежко състояние и един е умрял, уточни проф. Корсун.