Новите препоръки за здравословно хранене: пушачите имат нужда от +35 мг на ден, да идват от чинията.

Тръгне ли грипът, а той тръгна, се вдига и търсенето на портокали. В представите ни те са шампиони по съдържание на витамин С и са хапче за профилактика. Но портокалите не влизат дори в челната тройка по този показател.

Другата заблуда е, че витамин С пази от грипа и настинките. Оказва се, че витамин D има дори по-голям принос за това.

Новите препоръки за здравословно хранене увеличават нормата и за двата витамина с 1/3 в сравнение със стандарта от 2005 г. Защо?

Витамините С и D са силни антиоксиданти - пречат на клетъчното окисление и така подпомагат съпротивата на организма срещу болест, обясни проф. Веселка Дулева, експерт №1 по хранене.

Физиологичните норми за възрастни за витамин С се коригират с 1/3 - от 60-70 на 95 мг. А на пушачите се дава съвет да да приемат още 35 мг от храната. Вредни агенти от тютюна водят до повече окислителни реакции и повече свободни радикали. Така расте нуждата от витамина.

Шампион по витамин С са чушките. Дозата му е най-висока в лютите и в узрелите червени чушки, следват зелените и белите.

Зелените чушки на второ място, но не са второ качество. Една купичка от тях надхвърля дневните нужди на човека с поне 120 мг или 200% от дневна доза. Надскача се и нормата за пушач.

Повече витамин С от портокала имат всички от семейството на зелето. Рекордьор е кейлът, после броколите, карфиолът и брюкселското зеле.

Третото място държат ягодите, боровинките, малините, но в този сезон идват отдалече, берат се недоузрели и са обработени за трайност. Това ги прави и скъпи. Така е и с мангото, но пък добър избор са кивито и ананасът. Чак след тях идват портокалите.

А по съвет на ендокринолозите се повиши и препоръчителната норма за витамин D, защото бе установен дефицит от него в голям процент от българите. Дневната норма се повиши 3 пъти на 15 микрограма. Много хора обаче следват американските препоръки за 20 микрограма на ден.

Естествени източници на витамина са мазните риби, яйчният жълтък, гъбите и зелените листни зеленчуци.