Лекари: Някои билки разреждат кръвта и повече пречат, отколкото помагат

Церовете с билки и лечебните кремове може да попречат на терапията на рак на гърдата и да намалят ефекта от нея. Не трябва да ги прилагате без консултация със специалист, предупредиха лекари, цитирани от Би Би Си и британския вестник “Дейли телеграф”.

В напреднал стадий на болестта

често се явяват

поражения

върху кожата

и много пациенти се опитват да ги отстранят с растителни помади и отвари. Но изследователи от медицинския факултет на университета “Нова” в Португалия съобщават, че подобна намеса спъва действието на химиотерапията, лъчетерапията и хормонотерапията.

Приемът на билки като куркума и женшен, големи количества чесън, хапчета с  гинко билоба повече вредят, отколкото помагат, казва хирургът мамолог професор Мария Жоао Кардозу. Например

женшенът забавя

съсирването

на кръвта

и дори влошава кожните проблеми, обяви тя на конференция за напреднал рак на гърдата в Лисабон. И увери, че въпреки дългия списък с оздравителни добавки, които болните опитват, няма доказателства, че те лекуват увредената кожа ефективно. Женшен

Женшен
 

“Много пациенти не проверяват действието на това, с което се лекуват, и не казват на доктора си, че прилагат алтернативни терапии”, добави Кардозу. Според нея и лекарите трябва да бъдат по-активни,

да питат пациентите

си какво друго

опитват, когато

се лекуват за рак

Според специалистката ред продукти, особено тези на билкова основа и лечебните кремове, се отразяват негативно върху различните видове лечение на рак на гърдата и го забавят.

В една пета от случаите болестта на гърдата се разпростира към кожата. Пораженията се лекуват трудно, предизвикват физически дискомфорт и стрес.

“Лабораторни изследвания показват, че съставки на някои медикаменти на растителна основа удължават кръвосъсирването, необходимо за зарастването на плътта - съобщи терапевтката. – Ако пациентът има кървящи рани, тези съставки

нaмаляват

действието на

лечебните превръзки

и компреси,

забавят и дори правят невъзможно ликвидирането на белезите.”

Лечебните помади, станали много популярни, наистина успешно лекуват или контролират кожните проблеми в 50 на сто от случаите, но дават странични ефекти, казва д-р Кардозу.  Куркума

Куркума

Вместо тях тя препоръчва да се практикува йога, акупунктура и техники за освобождаване на стреса като майндфулнес и японската рейки.

Сред билковите продукти, които забавят съсирването, тя посочва лековитите растения индийска ехинацея или андрографис, моминска вратига, куркума, чесън, гинко, женшен, глог, конски кестен.

На своя уебсайт британската фондация за изследвания на рака Breast Cancer Now също предупреждава, че съпътстващите алтернативни лечения могат да парират или навредят на конвенционалната терапия, съобщава Би Би Си.

Там съветват по време на лечението да се избягват някои храни и напитки като

грейпфрут и портокалов сок,

защото влияят зле

върху правилния разпад на

онкологичните лекарства

в тялото. Съветът с лекаря е задължителен, особено ако сте в средата на курса на терапия. 

“Интернет изобилства с непроверена информация за лечение на рак и се предлагат безброй неизследвани продукти. Затова консултацията с професионалист е задължителна, преди да решите да прибегнете до някой от тях”, казва Грете Браутен-Смит от Breast Cancer Now.