Добрите традиции, дори и да са много стари, винаги си остават добри. Една такава, която с гордост сме наследили от бабите си, е приготвянето на зимнина. Но освен традиционните компоти и консерви, сушенето на плодове и зеленчуци отново става модерно.

Най-пълноценно – на слънце

Традиционният метод, който бабите ни са практикували, е сушене на слънце. Смята се за най-здравословен, защото плодовете и зеленчуците “се зареждат” от слънчевите лъчи. Той обаче изисква повече време и грижи. Продуктите трябва да се изчистят и подсушат, а след това да се наредят внимателно върху чиста и равна повърхност. За да се изсушат повечето плодове и зеленчуци се нуждаят от поне 10 дни на слънце, като през това време трябва да се обръщат и пазят от гризачи и насекоми. Вечер е добре да се прибират, както и при всяка прогноза за дъжд. Именно зависимостта от времето прави метода рисков, защото целият процес може да бъде провален от неочакван дъжд.

По-бързо – във фурна

Плодовете и зеленчуците отново се обработват преди сушенето – повечето се пoтaпят във вpящa вoдa зa 1-2 минyти и вeднaгa cлeд тoвa за малко се oxлaждaт в cтyдeнa. Подсушават се и се поставят в тава, постлана с фолио за печене. За различните плодове и зеленчуци е необходимо различно време. Ябълките например се сушат за около 5-6 часа, като първоначално се поставят на температура около 80 градуса, а след това – на 50 градуса.

целия текст четете тук