Нов "революционен" клас от лекарства срещу рак, който ще лекува широк спектър от тумори, е одобрен за употреба в Европа. Таблеткити "намират" къде в организма има специфична генетична аномалия.

Британски лекари, тествали лекарството, заявиха, че ефектът му е "наистина вълнуващ" и то има потенциал да излекува повече пациенти с по-малко странични ефекти.

Одобреният лек се нарича ларотректиниб (larotrectinib). 

Шарлот Стивънсън, на 2 г. от Белфаст, е сред първите, които го приели. Тя страда от фибросаркома, рак на съединителната тъкан. През последната година е лекувана с ларотректиниб като част от клиничен експеримент в Лондон. 

Нейната майка Естир споделя: „Знаехме, че възможностите ни са ограничени, затова решихме да го опитаме и се радваме толкова много, че го направихме. Наблюдаваме как Шарлот се развива и расте с бързи темпове, компенсирайки изгубеното време по толкова много начини. Тя ни удиви със своята енергия и ентусиазъм. Тя вече може да има сравнително нормален живот и най-хубавото от всичко е, че лекарството е оказало невероятно влияние върху тумора."  Малката Шарлот излекувана с новото лекарство СНИМКА: Болница Марсден

Малката Шарлот излекувана с новото лекарство СНИМКА: Болница Марсден

Туморът на Шарлот се дължи на аномалия, известна като НТРК синтез на гени. Една част от нейната ДНК случайно се е сляла с друга и промяната е довела до растежа на тумора. Но синтезите на гени на НТРК не са характерни само за саркомите - те се появяват и при някои видове рак на мозъка, бъбреците, щитовидната жлеза и други.

"Това е наистина вълнуващо, тъй като работи при редица ракови заболявания. Не се ограничава само до един", каза пред Би Би Си д-р Джулия Чисхолм, детски консултант в болницата Марсдън.