1. Ще сте по-щастливи

Повишеното количество захар е пряко свързано със състоянията на отчаяние и депресия. Обичайно след ядене на нещо сладко човек се чувства по-добре. Но в дългосрочна перспектива захарта отслабва способността да се справя със стреса и пречи на тялото да изработва веществата, които подобряват настроението - например допамин. Захарта активира и всички възпалителни процеси в организма, а това създава усещане за тъга (особено при жените). Затова вместо сладкиш, когато сте тъжни, хапнете продукт, богат на триптофан - пилешко, пуешко, яйца, ядки. Тези храни ще помогнат на тялото да синтезира хормона на щастието серотонин.

2. Имунната система ще ви е благодарна

Като провокатор на възпалителни процеси захарта силно влияе на имунната система. Тя понижава имунитета със 17 пъти. Т.е. при консумиране на много захар, тялото не е в състояние да се пребори с инфекциите. Освен това захарта повишава кръвното, което още повече подкопава имунитета. За да засилите съпротивителните си сили, яжте храни, богати на антиоксиданти: мазни морски риби (сьомга, скумрия, сардина), бадеми, сушени кайсии и сини сливи.

за останалите четете тук