Телевизията, интернет, пресата и други медии са пълни с информация за това колко вредни могат да бъдат слънчевите лъчи. Отдавна сме се научили, тръгвайки на екскурзия или на море, на първо място да поставим в куфара слънцезащитни продукти...

По друг начин стоят нещата, когато отидем на вилата. Смятаме, че там слънцето ще ни пощади, пък и "нали не се изтягаме на хавлията за да се печем"

Истината съвсем не е такава. Макар и да не пече така ярко, както на морския бряг, слънцето в планината е не по-малко опасно здравето ни. За съжаление много от нас забравят да се пазят, докато работят в градината, и вечерта с изненада установяват, че раменете, гърба и врата им са болезнено изгорели. Добре е когато у дома имаме мехлеми от типа на пантенола, но какво да правим когато не разполагаме с такива?

Е, тогава се връщаме в градината. Защо? Сега ще разкажем.

1. Растения, които могат да бъдат намерени на двора

Това са мента, живовляк, коприва. Настойките от тези растения успокояват изгорялятя кожа, подхранват я и я овлажняват.

За да приготвите отварата, поставете растенията във вряла вода за 5-10 минути, охладете и оставете да киснат поне 30 минути. Намокрете кърпи с приготвената отвара и правете компреси на болезнените места. Колкото по-често и по-продължително сменяте компресите, толкова по-добре.

2. Търсим спасението в хладилника

Продуктите, които ще откриете там, ще помогнат при слънчеви изгаряния не по-лошо от аптечните кремове.

Още от времето на нашите баби се знае че киселото мляко (или заквасената сметана) помага за спасяването на изгоряла кожа. В идеалния случай тези продукти трябва да бъдат естествени, тогава ползите им ще бъдат максимални. Този метод е добре познат и доказан през годините и много поколения.

Разстелете киселото мляко върху изгорели участъци от кожата на плътен слой, отпуснете се и изчакайте, докато изсъхне. След това отстранете остатъците с влажна кърпа. Не изплаквайте, защото ще намалите ефекта.

Друг известен "лекар" са картофите. Те омекотяват и овлажняват кожата и дори имат лек обезболяващ ефект.

Настържете картофите и нанесете получената каша върху изгорялото място.

Ако използвате варени картофи, ще трябва да ги смачкате. Ако искате, можете да ги смесите с кисело мляко или сметана и с полученото пюре направете компрес на болезненото място.

При липса на картофи можете да използвате сухо нишесте. В този случай ще трябва да го разтворите с вода до получаването на гъста каша, която да нанесете върху кожата.

Не забравяйте за зелето. То също може да ви помогне. Вземете зелеви листа, нарежете ги на ситно или ги настържете на ренде и си направете компрес.

Почитателите на вечерния чай ще намерят полезно приложение на използваните пакетчета. Мокрите компреси от чая са ефективни и при слънчево изгаряне. Основното е да направите по-силен чай и да го охладите до стайна температура. Намокрете марля с чаения разтвор и си направете компрес върху изгорялото място.

3. Спасението расте на прозореца

Трудно бихме могли да изброим лечебните свойства на алоето. При изгаряния то също може да ни се притече на помощ - достатъчно е да намажете кожата със сока му. Както в първия случай, колкото по-често, толкова по-добре.