По 80 седмично са регистрирани в най-острия

период, сега са от 10 до 17. 99% са деца до 9 г.

За първи случай на морбили във Варна съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Заразеният е мъж на 29 г., който не е бил имунизиран. Лекуван е в инфекциозната клиника на УМБАЛ “Света Марина” и вече е изписан.

“Според мен това ще остане отделен случай, защото този човек вероятно се е заразил от преминаващо в страната дете, което е било в инкубационен период или с първи признаци на заболяването, т.е. то не се разпространява на местно ниво. Освен това знаем и контактните хора на болния, които също са възрастни и е малко вероятно да има заболели, защото вирусът се разпространява само чрез неимунизирани”, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

От февруари, когато тръгна епидемията у нас, досега заболелите са общо 1134. 99% от тях са деца до 9-годишна възраст, основно от ромските общности. “Това е показателно, че ако има проблем с имунизациите, той е основно там”, коментира доц. Кунчев. Въпреки значителния брой заболели

смъртни случаи няма,

а всички, на които се е наложило инфекциозно лечение, са изписани в добро състояние.

“На този фон от началото на годината през Украйна и Румъния минава втора вълна на епидемията, след като такава имаше преди 2-3 години. В Украйна има 100 000 нови заболели, а в Румъния са няколко десетки хиляди. Вирусът се прехвърли и в Сърбия и Гърция, а в Северна Македония болните са около 2000. Много случаи има във Франция, Полша, Латвия, Италия и Германия”, обясни държавният здравен инспектор.

От много от тези страни епидемиолозите са засекли и внос на морбили у нас. Единични случаи е имало в Бургас, Русе, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, но благодарение на това, че вирусът не е срещнал неимунизирани деца, не се е разпространил.

Епидемия в България все още има. Основно засегнати от нея бяха областите София, Благоевград, Кюстендил и София-град. “Последните 1-2 седмици сме

особено внимателни към

Монтана и Пазарджик, където, макар и много бавно, има местно предаване на вируса. В Пазарджик болните са 32-ма, а в Монтана около 20”, каза доц. Кунчев.

Заболелите обаче значително намаляват. В най-острия период през март - април са регистрирани и по над 80 нови случая седмично. През последните седмици броят им варира между 10 и 17 - значителен спад. “Това в голяма степен се дължи на факта, че обърнахме внимание на личните лекари да проверят списъците си, за да издирим всички неимунизирани по някаква причина деца. От февруари досега

са направени над

20 000допълнителни

имунизации,

но все още има деца, които не могат да бъдат открити”, обясни доц. Кунчев.

За последно епидемия от морбили в България имаше през 2009 - 2010 г., когато вирусът засегна 24 000 души.