Освен сочните витаминни плодчета на черницата, се оказва, че и пъпките, листата и кората на дървото са невероятно здравословни. Те са в състояние да подобрят зрението и сърдечносъдовата дейност, да свалят нивото на кръвната захар и да облекчат артрита.

Дудите са с нисък гликемичен индекс

Здравословните плодове се наричат още дуди и могат да се консумират директно или като плънка на сладкарски изделия, сокове, вина и компоти. Най-интересното за тях е, че са с нисък гликемичен индекс и са подходяща храна за диабетици. Корите и листата на черницата са богати на калциеви съединения, захари и аспартинова киселина (тя играе важна роля в клетъчното хранене и синтеза на съществени за правилното функциониране на организма аминокиселини).

Плодовете на черницата са богати на витамин А, В и С, на калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, както и на пектин. Дудите действат и отхрачващо, пикочогонно и като седативно средство. Често се прилагат при констипация, бронхит. Похапването на дуди се оказва особено полезно и за сърдечносъдовата система. С листата на черницата пък се приготвят запарки, полезни при авитаминоза, задух, както и за повишаване на съпротивителните сили на организма. Те също намаляват кръвната захар, действат противопаразитно и противовъзпалително. Прилагат се и при хронични бронхити, фарингити, за регулиране на нередовна менструация и при тении.

Още от древността хората са знаели колко полезна е черницата за очите. Освен че съдържа големи количества провитамин А, тя е богат източник на бор, мед, манган, хром и титан, които повишават остротата на зрението и позволяват на окото да се приспособява по-бързо към резките промени на светлината.

целия текст четете тук