Наскоро чух, и то от интелигентни хора, че няма защо да се храним с плодове и зеленчуци и че може и с милинки и торти да изглеждаме чудесно, ако спортуваме или пък ако почти не ядем. Да разреши спора „слаб, значи ли здрав”, потърсихме известния диетолог Ипократис Пападимитракос. Той говори за причините за напълняване, за това коя е най-добрата закуска за децата, и да хвърлим ли диетите в коша за боклук.

Защо да се храним здравословно, след като може да изглеждаме във форма и с баници и торти?

Точно този начин на мислене определя България като една от страните с най-лошо здраве на хората и хигена на храненето. Тук здравето се асоциира със супер слабост, а здравословното хранене е хранене за отслабване, лечение или мода. А то би трябвало да е нашето нормално хранене, не за специални случаи. То е свързано със здравето и общото физическо състояние, работоспособност, тонус, настроение. Да се храня с боклуци и да съм слаб е възможно, но това че не пълнея не определя храненето като правилно. А и слаб не означава здрав. Да ям плодове и зеленчуци и да обръщам внимание какво консумирам е показател на степен на уважение спрямо тялото, което експлоатираме ежедневно, така че подобни твърдения са неприемливи от диетична и здравословна гледна точка.

Може ли лесно да се улови причината за напълняването?

Важно е да се знае, че за успеха на отслабването е от съществено значение да се установи причината за напълняването. Този факт определя индивидуалния подход към всеки. Разбира се, заблуди и оправдания не липсват. На въпроса: "Защо напълня?", много хора отговарят: „хормони”, „възраст”, „стрес”, „бременност”. Те могат да са причина за напълняване, но не защото съдържат калории, а защото променят стереотипа ни на хранене или нашата обмяна. Според моите наблюдения, основна причина за напълняването е високият стрес и нередовното хранене.

цялото интервю четете тук