Английски лекар ще я лекува с кисело мляко

Д-р Мелвин Грейвс има проста цел в живота. Опитва се да направи кисело мляко, което да не позволява деца да боледуват от левкемия.

Доста ексцентрична цел! Ракът не е толкова проста болест и не се оставя да бъде победен толкова лесно. Но д-р Грейвс е убеден в правотата си и въз основа на своя опит с левкемията е сигурен, че онколозите възприемат идеята му съвсем сериозно.

Грейвс изчава детската левкимия от 30 г. в Института за изследване на рака в Лондон. На нова година той бе ръкоположен за рицар от английската кралица заради изследванията му в тази област, съобщи Би Би Си.

"От 30 години съм обсебен от въпроса защо деца се разболяват от левекемия. Вече имам отговор. А това означава, че вече можем да почнем да мислим как да я спрем. Така ми хрумна идеята за млякото", казва той.

През 50-те г. на ХХ век острата лимфобластна левкемия поразява едно на 2000 деца и е смъртоносна. Сега обаче 90% от болните деца биват излекувани, макар че терапията е токсична и има дългосрочни странични ефекти. През тези години медиците забелязват и че броят на болните деца расте в цяла Европа с устойчивия темп от 1% годишно.

"Това е характерно само за развитите страни, не и за развиващите се. Болестта върви с изобилието", казва Грейвс.

Острата левкемия е резултат от поредица биологични събития. Стартът й дава генна мутация, която е налице при всяко 20-о дете. "Тази мутация се дължи на някакъв инцидент в утробата. Тя не е наследствена, но с нея детето е вече изложено на риск на се разболее от левкемия след раждането си, обяснява Грейвс.

За да стане това обаче, трябва да е налице и друго биологическо събитие и то засяга имунната система. "За да се разгърне и да заработи както трябва, имунната система трябва да се сблъска с някаква инфекция още в първата година от живота. Без такъв сблъсък с нещо заразно имунитетът остава неразгърнат и не работи добре", казва Грейвс.

Това е все по-тревожен проблем. Родителите по съвсем разбираеми причини отглеждат децата си в домове, където антисептичната кърпа, антибактериалният сапун и миенето с дезинфектант са нещо нормално. Мръсотията вече е забранена завинаги в нашите домове.

Освен това кърменето е вече по-рядко и по за кратко. А и децата все по-малко общуват с други деца. Заради всичко това контактът им с микробите е силно ограничен. Безспорно от това има полза, но то има и странични ефекти. Понеже децата вече не са толкова изложени на микроби и инфекции, колкото бяха в миналото, тяхната имунна система не се разгръща изцяло.

"Когато такова дете най-накрая хване някоя от честите зарази, неразвитата му имунна система реагира съвсем неадекватно. Тя се престарава и резултатът е хронично възпаление."

При него в кръвта навлизат вещества, наречени цитокини, и те предизвикват втора генна мутация. От нея тръгва левкемията при деца, които вече имат първата мутация.

"За тази болест са нужни два стартови тласъка. Вторият идва от хроничното възпаление, предизвикано от неразвита имунна система", обяснява Грейвс.

С други думи уязвимото дете има хронично възпаление заради свръхчистата къща, в която живее, и то го прави податливо на левкемията, която се разразява.

Погледната така, болестта няма нищо общо с атомните централи или далекопроводите, както се твърдеше в миналото. Тя е резултат от наслагване на две събития - в утробата и във външната среда, пише д-р Грейвс в сп. "Нейчър".

Това ново разбиране за левкемията обаче дава шанс на медиците да се намесят и да я спрат, добавя той. "Ние още не знаем как да предотвратим първата мутация в утробата. Но можем да измислим начини да блокираме хроничното възпаление, което настъпва по-късно."

За да го направи, Грейвс започва работа с екипа си с бактериите, вирусите и другите микроби, които живеят в червата на човека. Те му помагат да си смели храната, но и могат да насочат към други микроби, с които човек се сблъсква в живота си. Например, разнообразието на чревната флора при хората в развитите страни е по-малко и това е защото са контактували с по-малко микроби. Ето една вредна последица от живота им на "чистофайници".

"Трябва някак да възродим техния микробиом, както наричаме тази общност от чревни бактерии. Трябва да разберем и кои от тях са най-важните за разгръщане на детската имунна система", казва Грейвс.

С тази цел сега той прави опити с мишки. Щом разбере кои микроби дават най-силен стимул на имунитета им, до 2-3 г. ще пробва същите бактерии върху хора.

Целта му е да подбере между 6 и 10 микроба, които са най-ефикасни при стимулирането на имунната система на децата, за да доведат техния микробиоим до здравословно равнище. Този коктейл от бактерии ще се дава на децата не като хапче, което те мразят да пият, а като айрян за бебета.

"Така не само ще избегнем детската левкемия. Ще предотвратим и детския диабет тип 1 и алергиите, които също зачестяват и също са свързани с липсата на досег до микроби от страна на децата. Така че с една напитка ще пазим децата и от други болести. Изгледите за успех са невероятно големи", казва д-р Грейвс.