Екип от лекари, социални експерти, пациентски

сдружения и омбудсманът пишат национална стратегия

Болестта на Алцхаймер започва 19-20 години преди очевидните проблеми с паметта и това е доказано в много проучвания. При разгърната клинична картина можем само до някаква степен да забавяме процеса.

Към момента обаче няма дефинитивно излекуване въпреки усилията на много изследователски екипи и научни центрове. Единственият ни полезен ход на този етап са профилактиката и ранното откриване. Усилията за запазване на добрата умствена форма обаче трябва да започнат още на 50-55 г. Това предупреди на симпозиум за алцхаймер акад. проф. Лъчезар Трайков, председател на Българското дружество по деменции и ръководител на Катедрата по неврология към МУ - София.

От 2013 г. ръководеният от него екип е в инициативната група за изработване на

национална стратегия за диагностика, лечение и грижи за хората с деменция. Със заповед на министър Кирил Ананиев работата по концепцията е рестартирана. В работната група са включени дементолози, представители на министерства, социални работници, пациентските сдружения, омбудсманът.

Хората с деменция са особено уязвима и бързо нарастваща група в целия свят и особено в България поради големия процент застаряващо население и увеличаване продължителността на живота.

Постигнатото удължаване на човешкия живот обаче към момента не е пълноценно, тъй като половината от “спечелените” години живот в момента преминават в деменция, подчерта акад. Трайков.

Заболеваемостта от деменции нараства с възрастта, като се удвоява на всеки 5 г. след 60-годишна възраст. Днес в света 5–15% от населението между 65 и 79 г. и 20–30% от населението между 80 и 95 г. боледуват от деменция. По данни на СЗО по света живеят над 47,5 млн. души с деменция, като на Стария континент са повече от 9 млн. Очаква се броят им до до 2040 г. да стигне 115 млн.

Основните цели на стратегията са ранно разпознаване и диагноза на заболяването, достъп на пациентите до различни възможности за антидементна терапия, координирана подкрепа за хората с деменция, техните близки и болногледачи, обясни акад. Трайков.