Пролетта дойде, а с нея и пролетната умора. Сега е времето да подсилите организма. Китайците от векове изследват как годишните времена влияят на човека, събират и съхраняват тази информация.

С какво е добре да се храните през пролетта, как да се обличате и каква да е физическата ви активност.

Пролетта е сезон, когато всичко в природата се съживява и обновява след дългата зима. Въздухът се затопля, ледовете и снеговете се топят, животните се събуждат от зимен сън, дърветата и тревите се раззеленяват и цветята цъфтят. Цялата природа се преизпълва с енергия. Същото се случва и в човешкия организъм.

За да е в хармония с промените около себе си, човек трябва да се настрои към тях.

Китайците разделят пролетта на 6 етапа: Личун, Юшуей, Дзинджъ, Чунфън, Цинмин, Гую. През всеки от тях времето се затопля и Ян енергията расте.

Личун

Първият етап в китайския календар е Личун или Начало на пролетта. Той започва на 4 или 5 февруари по Григорианския календар.

В Китай разделяли Личун на три петдневки. Хората забелязали, че през първите пет дни източният вятър размразява земята и температурите се повишават; през вторите – насекомите се събуждат от зимен сън и започват да жужат наоколо; през последните – езерата се размразяват, рибите могат да се видят ясно и изплуват нагоре от дълбоките места, придвижвайки се с топящия се лед.

Целия текст четете тук