Някои скачат от леглото в ранни зори и веднага са готови за подвизи, а други се събуждат бавно и мъчително и се усещат работоспособни чак около обяд. Лекарите обясняват, че колебанията в активността на организма и потребността от бодърстване и сън се регулират от биологичните биоритми. Хората се делят на „чучулиги” и „сови” в зависимост от обичайното си разпределение на деня. Според учените наследственият фактор има голяма роля при определяне на активните часове от денонощието. Затова вместо да се борим с природата, е по-добре да организираме хранителния си режим според биоритмите – така ще избегнем риска от заболявания и наднормени килограми.

Още от древността хората са забелязали, че в определени часове от деня се чувстват бодри, а в други – вяли. Тези колебания се наричат биоритми, а по-късно възниква и наука – хронобиология – която изследва биоритмите на човека. Учените обясняват, че като живеем според вътрешния си биологичен часовник, можем не само да оптимизираме деня, но и да забавим процесите на стареене. И обратно, ако не се придържаме към биологическия си часовник, рискуваме да сме по-податливи на негативните фактори от околната среда, тъй като имунитетът отслабва.

Разликата в биоритмите определя особеностите на менюто – чучулигите имат нужда от питателна закуска, а совите трябва да обърнат внимание на обяда. От грамотно съставеното меню зависи как ще се чувстваме в течение на деня, каква ще е работоспособността и активността ни.

Общи правила

Независимо от разликите, има някои универсални принципи в храненето, които са валидни и за совите, и за чучулигите.

Целия текст четете тук