Напоследък доста се заговори за вредата от пластмасовите опаковки и за всичките здравословни проблеми, свързани с тях. Стъклото като материал се използва все по-рядко в масовата козметична и хранително-вкусова промишленост. От друга страна, пластмасата е навсякъде. Държим храната си в кутии от този материал, почистващите препарати са в пластмасови бутилки, шишетата за бебета са такива. Въпреки това не всяка пластмаса е вредна. Може да разберем за вредата, която тя нанася върху организма, по символа и номера, обозначени на дъното на пластмасовия контейнер.

Пластмаси, които са безопасни

№1 PETE или PET – маркировката показва, че тази пластмаса е най-безопасна, но трябва да се държи далече от слънце и да не се използва повторно. Ако тези изисквания не се спазят, тя отделя химикала фталат, който се свързва с поражения върху черния дроб, репродуктивната система и са токсични за плода. От такава пластмаса са направени бутилките за безалкохолни напитки, вода, бира, кетчуп, контейнерите с полуфабрикати, готови за претопляне в микровълновата.

№2 HDPE – тази маркировка означава, че пластмасата е безопасна. Не е известно да е проводник на химикали към храните или напитките в нея. Използва се за производство на бутилки за прясно мляко, вода, сок, козметика, шампоани, препарати за пране и миене на съдове, пазарски чанти.

Целия текст четете тук