Радослав Маринов е вегетарианец от 8 години и веган от 8 месеца. Заради любовта си към животните и желанието му да се намали стреса върху тях, не яде животински продукти – месо, яйца, мляко и сирене. В своя ресторант, той готви вегетариански ястия и е майстор на вкусотиите от всякакъв вид леща, на пълнените чушки с орехи и вино и на домашната лимонада с манго и мента. В дните на пост се обърнахме към него за рецепти на ястия без месо, които са вкусни и лесни. Те могат да допълнят и трапезата на тези, които не се придържат към християнския пост.

Радо, ти си вегетарианец отдавна, но как се почувства, като спря млечните продукти? Активен физически си - готвиш всеки ден за много хора, спортуваш.

Бях чул, че година след като спреш млечните продукти, и изчистиш казеина от организма, би трябвало всички вътрешни възпаления в него да изчезнат, а на петата година клетките в тялото да се регенерират изцяло. От осем месеца не ям млечни продукти и яйца и се чувствам отлично. Много стари травми изчезнаха от само себе си. Веганството е всекидневно постене. Мога да кажа, че вече и не пия. Преди време не съм се лишавал въобще от алкохола, но от година не ми е вкусен. Като изчистиш организма и съзнанието си, и напитките с високи градуси се оказват ненужни.

Ти си специалист по готвене на леща. Защо предпочиташ този продукт?

Кафявата, зелената, черната и червената леща са прекрасен продукт за спортуващи и неспортуващи хора. Богата е на белтъчини и за разлика от месото или млечните продукти, те се усвояват до 90% от организма. Смята се, че за да разгради животинския белтък, организмът тегли калций от костите, защото му е нужен. А с лещата това не е нужно. Според изследвания костните заболявания като остеопороза се дължат до известна степен на консумирането на месо и млечни продукти.

Цялото интервю четете тук