Средиземноморската диета… Чуваме непрекъснато от медии и различни специалисти за ползите й за здравето. И все пак въпросът, който най-вероятно ви вълнува е, дали е полезна?

Но преди да отговоря, нека първо да разгледаме какви точно са основните

принципи при този начин на хранене.

Какво представлява средиземноморската диета?

Средиземноморската диета е базирана върху кулинарните традиции на остров Крит в Гърция и южните части на Италия (затова често се нарича и "Критска диета") от 60-те години на 20 век. По това време хората в тези части на Европа са имали едни от най-ниските нива на хронични заболявания и най-висока средна продължителност на живота в света.

Както може би се досещате, тук не говорим точно за „диета“, а по-скоро за цялостен начин на хранене и живот на хората от Средиземноморието. Затова и няма строги правила по отношение на това кои храни са изключени извън диетата.

Фокусът е поставен по-скоро върху това какво трябва да се включи. Това са най-вече растителните храни и полезни мазнини като зеленчуци, плодове, бобови растения, пълнозърнести храни, зехтин, ядки, семена и др. Употребата на свежи билки и подправки е препоръчителна. Позволени са и умерени количества (само няколко пъти седмично) риба, морски дарове, птиче месо, яйца и млечни продукти като сирене и кисело мляко. Червеното месо обикновено не се препоръчва в средиземноморската диета, или ако присъства, то е в минимални количества (нещо, с което аз не съм съгласен).

Целия текст четете тук