Хемофилията е наследствено заболяване със смутено и забавено кръвосъсирване, което причинява упорито кървене при незначително нараняване. Боледуват само мъжете, но се предава по женска линия. Много рядко боледуват жените, у които в такъв случай менструацията е обилна, имат и кървене от носа.

Признаци. Болните имат най-често нежен, блед и прозрачен цвят на лицето и нежна кожа. Още от ранно детство проявяват склонност към кръвоизливи дори и след малки наранявания. Често имат и кръвоизливи от носа, от венците, след изваждане на зъб. По-редки са вътрешните кръвоизливи - в белия дроб, бъбреците, стомаха и черенвата. Характерни са кръвоизливите в ставите - колянна, лакътна и др.

С течение на времето - след 20-30-годишна възраст - кръвоизливите стават по-редки.

Предсказание. Сериозно. Зависи от продължителността на периодите на кървене. Състоянието се влошава от евентуални операции. Често настъпват и ставни изменения.

Предпазване. То има голямо значение. Болните трябва по най-акуратен начин да се пазят от всякакви наранявания, да избягват спорта.

Лечение. При кръвоизлив лечението е болнично. В периодите между кървенето народната медицина използва следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по една с.л. настойка от: 3 пресни сурови яйца, измити и сложени в подходящ буркан и залети със сока на 9 лимона така, че сокът да ги покрие с около 1/2 см; захлупени киснат 3 денонощия, след това се разбъркват с вилица, за да се извадят ципите им, след което се добавят 1-3 с.л. (според възрастта) чист винен коняк и 200 г небетшекер (лята захар). Държи се на студено да не вкисне.

II. Десет минути след настойката да се изпиват 75 г отварка от пипериче 100 г, жълт кантарион, жълт равнец, листа от смрадлика, листа от широколистен живовляк, троскот, корени от репей, синя тинтява и мъртва коприва (корени) - по 50 г. От тази смес 2 пълни с.л. с прибавка на 1 ч. л. червена хвойна (зърна) се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се вари 20 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подкиселено с лимон и с малко мед по вкус.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не!

Сутрин на първа закуска добре е болният да изпива по 1-2 пресни яйца. Преди обяд като предястие да изяжда по 1 чинийка салата от червен кромид лук с магданоз (листа) по равни части и по малко друга салата с винен оцет и чист зехтин по вкус.

На обяд заедно с другата храна да изяжда и по 100 - 150 г младо месо от агне, теле, пиле или прясна риба.

На вечеря - безмесна храна: кисело мляко с 1 с.л. сурова настъргана целина, мляко с ориз, грис, крем, зеленчукови и тестени ястия, ядки от бадеми, лешници и орехи и компот с препечен хляб. След ядене да изяжда следната смес: 1 ч. л. бъзов мармалад или 1 с.л. пчелен мед, ? ч. л. прах от яйчени черупки и 1 - 2 дражета витамин С.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от ечемик 100 г и 4 - 5 смокини: в 1 л вода варят се 20 минути; като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема по 1 с.л. смес от 500 г течна гликоза или пък чист пчелен мед, 20 листа от индрише (за деца се вземат само 10 листа) и 20 ядки от сладки бадеми, счукани на кашица, 3 месести лимона, смлени на машинка за месо заедно с корите, но без семките, по 10 г валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глогов цвят и 1 изравнена с.л. канела на прах.

IV. Десет минути след сместа да се изпиват 75 г отварка от исландски лишей 100 г, глог - плод и цвят по 70 г, бъзов цвят, буков мъх, мащерка и балканска чубрица по 50 г. От тази смес 2 пълни с.л. се запарват с 500 г вряща вода и захлупено се вари 10 минути; като изстине, се прецежда. По желание може да се пие с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от обличане на "мокра риза" (най-добре бархетна нощница), натопена в топла отварка (37С) от дъбови кори и листа от смрадлика. За нея се вземат от дъбовите кори 500 г, от смрадликата 100 г и в 500 г вода се вари 30 минути и се прецежда.

Съчетава се със "сухо увиване", и то увит добре до шията, с 1-2 одеяла. Така се лежи 2 часа, след което болният внимателно се отвива, изтрива се до сухо, преоблича се със суха нощница и се поставя на главата му "шапка" от суров зелен лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет.

При главоболие се слага "шапка" от тънко хасе или тензух, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен със 7 - 9 с.л. сурови диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени със 7 - 9 с.л. суров настърган кромид лук и отгоре шапка от чорап; така се спи до сутринта.

Забележка. За по -бързо отстраняване на кръвоизливите по тялото местата, откъдето тече кръвта, може да се налагат през нощта с пресни зелени листа от зеле или с торбичка със сурови картофи, леко поръсени със сол, и да се бинтоват с фланелени бинтове.

VI. Сутрин. Фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, сухо изтриване и обличане, последвано от 10-20 дълбоки вдишвания през носа и толкова бавни издишвания през устата. Добре е дълбокото дишане да се повтори преди обяд и вечеря.

Самовнушение. С общата формула.

Неделя (и при менструация) - пълна почивка от всичко; пият се само билките и се спазва диетата.

VII. Лятно време. Слънчеви бани да не се правят, защото са вредни, а само поливане с хладка вода, в която от вечерта са киснали 1 шепа орехови листа със стиска морска сол.

Важни добавки.

1. При кръвоизлив от устата, носа и ануса сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да изпива следната смес: 1 пресен белтък, 1/4 ч. л. бяла дъвка (сакъз), счукана на ситно, 1 ч. л. прах от изгорена вълна (може и непрана) и 1/4 ч. л. на прах от яйчени черупки (за деца наполовина); в продължение на 2 - 3 дни да не яде топла храна.

2. На слънце, вятър, дъжд и сняг болният да не ходи без шапка, а при хубаво време по 2 - 5 часа да е на чист въздух.

3. Да не ходи на екскурзии и летуване на места, по-високи от 750 м.

4. Лечението със студена вода под каквато и да е форма е вредно. Ако краката са студени, болният всяка вечер да си прави топла баня на краката с една стиска морска сол.