Средиземноморската анемия се среща в Гърция, Италия, България и някои други средиземноморски страни. Проявява се обикновено в ранната детска възраст, но макар и рядко, се среща и у възрастните. Касае се за наследствено обременени деца.

Признаци. Заболяването се развива една-две години след раждането на детето. Болните имат характерен монголоиден израз и сивкавожълтеникаво оцветяване на кожата. Коремът е подут. Те изостават в телесното и душевното си развитие. Два са най-характерните признака: прогресираща анемия и вълнообразно повишаваща се температура.

Лечение. Провежда се от лекар. Народната медицина прилага следното лечение за общо засилване на организма.

I. Два часа след ядене, ако болният има повишена температура, да взема по 1 прах от 2 г индийски орехчета, нишадър и лимонтузу (винена киселина) на прах - по равни части (от аптеката). Щом температурата спадне, праховете се спират.

Десет минути след праховете да изпива една чашка от 75 г отварка от христово око 50 г, исландски лишей 40 г, бял глог (плод и цвят) от двете по 30 г, бъзов цвят, буков мъх, дилянка (корени) и мащерка - по 20 г. От тази смес 2 с.л. се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути; като изстине, се прецежда.

При липса на повишена температура да взема или 1) по 1 с.л. сироп от борови връхчета (40 връхчета в 2 л хладка вода на тих огън се варят 30 минути, след това се прибавят 1 с.л. семе от копър и 1 чаена лъжица захар, варят се още 10 минути; като изстине, се прецежда през цедка); или пък 2) по 1 с.л. (за деца 1 ч. л.) смесен сок от 3 черенни репи, обелени, смлени на машинка за месо и добре изстискани, разбъркани със сока на 1 лимон.

II. Десет минути след сиропа или смесения сок да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония, жълт кантарион, зайча стъпка (листа) и кървав здравец (корени) - по 60 г, бял равнец (листа и цвят), магданоз (листа), имел и смил (листа) - по 40 г. От тази смес 2 с.л. се запарват с 500 г вряща вода, вари се още 10 минути; като изстине, се прецежда.

Забележка. При пиенето билките се подслаждат с мед, както е казано по-горе, защото медът в този случай е много полезен.

III. Една-две вечери поред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 с.л. цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути и като изстине, се прецежда). След това при запек се прави клизма с 1/2 л пак чай от лайка. За деца клизмите се правят според възрастта със 150-300 г от същия чай.

Следват парни компреси на далака, и то едновременно отпред и отзад, с торбички, напълнени с търпимо горещ и полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използва 2-3 вечери поред) или с търпимо гореща сол с продължителност 20- 30 минути, последвани от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 2-3 пъти.

След това целият гръбнак се налага или с мушама от хаваджива (60/10 см) с тропосано върху й парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата, или пък с торбичка от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 5 с.л. листа от магданоз, попарени, изстискани и нарязани на ситно, и 7 с.л. сурови диви кестени, на ситно настъргани с кората (а при липса на кестени със 7 с.л. млади и пресни корени от полски бъз).

Едновременно на целия корем се поставя торбичка от същия тензух, ушита на три джоба, напълнена: една вечер - с пресен селски хлебен квас, засилен с 15 с.л. диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с 15 с.л. пресни корени от полски бъз, нарязани на ситно и счукани на кашица), с прибавка и на 20-30 сини сливи , киснали в малко вода, за да набъбнат и смачкани без костилките; втора вечер - или с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и засилен с 20-30 сини сливи, преди поставянето й поръсена с 1-2 с.л. царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата), или пък с топла лапа от праз лук (бялата му част), на ситно нарязан, с прибавка на 2-3 с.л. ленено семе, 20-30 сини сливи и 150 г прясно мляко - вари се да стане гъста лапа.

Едновременно на главата се слага цяла "шапка" от пресен селски хлебен квас, засилен (според възрастта на болния) с 5-9 с.л. диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с 5-9 с.л. пресни корени от полски бъз - за деца наполовина), а на гушата и на гръдната кост - торбичка с квас, засилен с 2-3 сини сливи, смачкани без костилките; държат се цяла нощ или докато много досадят на болния.

IV. Сутрин. Болни над 15-годишна възраст още с отварянето на очите да си правят самовнушение с формулата "Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея" - казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти, последвано от фрикция с хладка вода на корема, а след обличането и от 10-20 дълбоки вдишвания с бавни издишвания. Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

V. Един-два часа след закуска в тежки случаи на далака да се постави топла лапа от листа от прясно зеле, попарени със 150-200 г врящо мляко и добре изстискани, или пък коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла вода и оцет наполовина; отгоре се поставя вестник, вълнена обвивка и грейка - държат се 4 часа. През целия ден да се носят на далака, лакътните и пищялните кости подходящи парчета мушама от хаваджива. В леки случаи през целия ден само на далака се носи парче мушама от хаваджива.

Неделя. Ако болният не е добре, лечението продължава по плана; ако е добре - почивка от всичко, пият се само билките и се спазва диетата.

При менструация парни компреси на корема и топли бани не се правят.

VI. Лятно и есенно време преди обяд от 10 до 12 часа от голяма полза за болния е да поседи на спокойствие под зелени дървета. За целта избира здраво дърво без никакви сухи клони по него, сяда до дънера, облегнат с гърба към стеблото и с лице, обърнато към слънцето, и в това положение седи, като чете или рисува нещо примерно от 10 до 12 часа. След това се правят поне 10 дълбоки вдишвания с бавни издишвания.

Привечер към 19-20 часа вместо дадените по плана приложения (налагания) да му се направи цяла топла баня (37-38С за 10-20 минути) с отварка от полски бъз (цялата билка с корени без плодовете) и борови клони - по 2-3 хватки или снопчета. С тях се напълва казанът до половината, след това се прибавят и по 1-2 двойни шепи корени от магданоз и девесил (селим), здравец (цялата билка с корена), орехови листа и хмел (шишарки) и заедно се варят 30 минути; като изстине до 39С, се прецежда и се излива във ваната.

След банята се прави сухо увиване с хавлия и 1-2 одеяла за по-добро изпотяване, а след препотяването - фрикция на цялото тяло с хладка чиста вода. Забележка. С една и съща отварка се правят бани 3 вечери поред - примерно понеделник, вторник и сряда. След това се сварява друга отварка. Такива бани се правят 30-40: всеки ден, през ден - два и даже три дни в зависимост от здравното състояние на болния. Добре е след всеки 6 бани да се дава 1 седмица почивка.

Важна добавка. Слаботелесните и изтощените болни е добре всеки два часа да вземат по 1 с.л. (за деца по 1 ч. л.) крем за усилване, приготвен от 2 кафени чашки шипково брашно, 1 кафена чашка листа и цвят от бял равнец, 1 кафена чашка листа и цвят от жълт кантарион, 1 кафена чашка жълт равнец - листа и цвят (всички стрити на прах), 300 г прясно краве масло и 600 г чист пчелен мед. Приготовление: маслото с меда се слагат във водна баня на тих огън да се разтопят; след това се махат от огъня и се прибавят шипковото брашно и стритите билки и всичко се бърка в порцеланов съд с дървена лъжица (металната унищожава витамините) в продължение на 1 час.

Забележки.

1. Преди да се стрият билките на брашно, добре е да се сложат в една торбичка от марля и да се държат върху парата на една тенджера, пълна с вряща вода, за да се дезинфекцират.

2. При липса на шипково брашно то може да се приготви и от сушени шипки: за целта се изваждат семките на шипките, а месото се изсушава, стрива и се пресява.

3. Кремът може да се повтори и потрети, докато се постигне целта.

4. Болният може да яде и печен черен дроб на младо животно: агне, теле, гъска и пр. или пък да пие запарка, приготвена от 200 г пресен телешки дроб или прясно телешко месо: поръсва се с малко черен пипер или магданоз и се попарва с 600 г вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда, това количество се изпива през деня вместо вода.