Хлорозата (младежко малокръвие) е анемия, която се появява най-често у жени на 12-18-годишна възраст по време на пубертета или след него. При мъжете се среща много рядко.

Напоследък хлорозата се среща извънредно рядко поради широкото разпространение на спорта, гимнастиката, туризма, слънчевите, водните и въздушните бани и засилената промяна в храненето с много зеленчуци и плодове.

Причини. Смутена дейност на яйчниците, нехигиеничен живот, недостатъчно хранене, хроничен запек и др.

Хлорозата се развива понякога внезапно вследствие на силни душевни вълнения или спиране на менструацията, или пък се развива бавно и постепенно поради умствена преумора, скръб, телесни изтощения, разстройство на жлезите с вътрешна секреция, слаба дейност на яйчниците и др.

Признаци. Признаците, по които може да се познае болестта, са следните: болната изгубва охота за ядене, отпада, при незначителни физически усилия се уморява. Има главоболие, световъртеж, ръцете и краката са постоянно студени. Обикновено такива момичета са добре развити. Характерна е бледността на болните с въззеленикав оттенък. Понякога имат отоци по краката. Обикновено вечер се чувстват по-добре, отколкото сутрин. Понякога на върха на главата заедно с болката се усеща и натиск. Сетивата отслабват, особено зрението и слухът. Умствените сили - паметта и вниманието, намаляват. Равнодушието овладява болната.

Предсказание. Заболяването продължава години, но обикновено към 25-годишна възраст изчезва.

Предпазване. За предпазване от тази болест трябва още от детство да се вземат мерки за правилното физическо развитие на момичетата. Те трябва да се упражняват с весели игри и гимнастика на чист въздух и слънце, да се хранят с разнообразна и витаминозна храна. Особено полезни са екскурзиите в планината.

Лечение. Болната трябва да бъде постоянно на чист въздух, да прави леки телесни упражнения и малки излети, но да не се изморява много.

В подробности начинът на лечението е както изложеният за малокръвие, като към вътрешните средства може да се прибави и отварка от бенедиктински трън (1 ч. л. от него се попарва с 200 г вряща вода и кисне цяла нощ - пие се за усилване сутрин и вечер един час след ядене по 1 чашка) и "вино" от моркови с портокал - по равни части от двата сока се смесват заедно. Пие се след ядене като вино.

Освен това анемията се повлиява благоприятно и от лечение с желязо. Най-практично и в естествен вид се приема желязото по следния начин: взема се една кисела ябълка, набождат се в нея 5-6 грапави (цигански) гвоздея, после се слага в пещта и като се опече, изваждат се гвоздеите, полива се ябълката с мед и се дава на болната. Трябва да се изядат по една-две такива ябълки на ден.

Болните може да употребяват лимон и кисели плодове (ябълки, портокали и др.) и мляко по 1/2 - 1 л на ден.

Забележка. Хлорозата не пречи на брака. Често брачният живот дори я прекратява.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути пред ядене болната да взема по 1 с.л. (за деца по 1 ч. л.) сироп от алое арборесценс (трионче).

II. Десет минути след сиропа да се изпиват 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, върбинка (листа и цвят), глухарче (листа и цвят), медуница, мента пиперита, пелин (листа), полски хвощ, овчарска торбичка, цикория (корени) и хмел (шишарки) - по 100 г. От тази смес 2 с.л. се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън врят 10 минути; като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци или пък обикновена храна, слабо солена и умерено подкиселена с лимон (или чист винен оцет). Люто, алкохол и тютюн - не!

В стаята на болния не бива да се пуши. Освен това сутрин, обед и вечер непосредствено преди ядене да изяжда, и то в продължение на 5 дни поред, по 2 ядки от сладки бадеми; след това 3 дни почивка, пак 5 дни с по 2 ядки от бадеми и т. н., докато оздравее. На първа сутрешна закуска да изпива на глътки 1 чаша от 150-200 г боза, в която от вечер е киснало парче от 30-50 г прясна козуначена (хлебна) мая - на сутринта се разбърква и се засилва с по 1 ч. л. бирена мая, копривено и шипково брашно.

Един час след първата закуска може да се направи втора закуска, състояща се или: 1) от 2 пресни сурови яйца, разбити със захар и малко жълъдово кафе по вкус, с прибавка по желание на сварено мляко, чай със сирене и т. н.; или 2) от 2 с.л. овесени ядки, от вчерена запарени с 200 г вряща вода - киснат захлупени цяла нощ и на сутринта им се прибавя по 1 с.л. смлени сладки бадеми, орехи или фъстъци и чист пчелен мед по вкус; или 3) от 1/2-1 ч. л. копривено брашно, 1 пресен жълтък от кокоше яйце, 1 с.л. прясно краве масло и 1 с.л. чист пчелен мед, предварително добре разбъркани и след това залети с 1 чаша прясно мляко (сварено) или с толкова гореща вода; или 4) от 250 г сварено мляко, засилено с 1 с.л. прясно краве масло, 1 ч. л. жълъдово кафе и захар по вкус; или пък 5) от покълнало жито с чист пчелен мед и смлени орехи или фъстъци: 2/3 от водна чаша се напълват с очистено жито, което се залива с хладка вода и кисне захлупено 48 часа, след това се прибавя 1 с.л. смлени орехи или фъстъци и 1-2 чаени лъжици мед и се изяжда с малко лимон; или 6) от 3 пресни жълтъка от яйца, разбъркани с 1 с.л. захар или чист пчелен мед и 1 кафена чашка чисто натурално (домашно) червено вино или още по-добре малага (от аптеката).

Преди обяд и вечеря като предястие да изяжда или по 1-2 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълки и се яде без хляб), или салата от върховете на люцерна с листа от магданоз, моркови, настъргани на ренде, и пресен кромид лук- по 1 с.л. с малко чист зехтин и винен оцет по вкус. При липса на апетит да взема 1 ракиена чашка хининово вино (от аптеката) - за деца според възрастта.

На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от салата, може да изяжда и по 100-150 г младо месо, осолен и леко опечен черен дроб от агне, теле, птица или прясна риба.

На вечеря - безмесна храна: кисело мляко с 1-2 с.л. настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти с хляб. При това препоръчва се по-често да се яде сушена коприва, спанак и маслини, останалите яденета да се солят с препечени трици или пък с болус алба (бяла пръст - от аптеката).

След обяд и вечеря като десерт болният да изяжда или 1) по 1 купичка домашно желе за усилване: овес 80 г, жито, ечемик, ръж и царевица по 40 г, просо, сладки жълъди и фий по 20 г от вечер се заливат с 3,5 литра хладка вода и киснат захлупени цяла нощ, на сутринта към тях се прибавят 10 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, 1 с.л. чубрица, 1 лимон, разрязан на 4 части, и 1 с.л. счукан тебешир; в закрит съд се варят, докато напълно се разварят всички житни семена, след това се снема от огъня и се подслажда с 250 г чист пчелен мед (но не и гликоза, защото от нея почернява желето) или пък с карамелизирана захар и като изстине, се прецежда чрез изстискване; или 2) по 1-2 чаени лъжички смес от 250 г чисто краве масло и 500 г чист пчелен мед с прибавка на 1 кафена чашка жълт и бял равнец, стрити на прах, и сока на 1 лимон; или 3) по 1-3 чаени лъжички от следния крем за усилване; 100 г прясно краве масло, 6 с.л. чист пчелен мед и по 1 ч. л. кафе от печени бадеми, бял фий и сладки жълъди; след това добре е да се взема по 1 драже витамин С; или 4) по 1 с.л. рибено масло; или 5) по 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад, разбъркан с 1/2 ч. л. яйчени черупки и толкова кафе от бял фий, а след това да изпие или 1 чашка домашна боза (направена от по 1 ч. л. копривено и шипково брашно, 1 пресен жълтък, малко мед и 2 с.л. плодов сок, айрян или вода, добре разбъркани, с прибавката и на 2-3 с.л. пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа - отново се бърка добре да стане гъсто като боза), или 1 кафена чашка отварка от 4 с.л. ечемик, 4 смокини и 2 с.л. стафиди - в 1 л вода на тих огън се варят 20 минути; като изстине, се прецежда чрез изстискване, или 1 чашка от 75-100 г вегетарианско вино, направено от сока на изстискани моркови, ябълки и месести чушки по равни части с малко мед или захар, или пък 1 чашка от 50 г чиста малага.

Важна добавка. Ако болният на обяд и вечеря яде по малко месо или пък прясна речна риба, и то печени или варени, но не и пържени, да спазва правилото: месната храна да бъде 1/5 от цялата му храна.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие или а) домашна боза, приготвена от 1-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1-2 чаени лъжички бирена мая, 1/4 ч. л. козуначена мая, малко плодов сок или сок от моркови с мед или захар да стане гъсто и сладко като боза); или б) отварка от 10 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, с прибавка на 6 с.л. от външните люспи на кромид лук, гръмотрън (корени) 2 с.л. и корите на 1 лимон и 1 портокал - в 2 л вода на тих огън се варят 30 минути и веднага отварката се прецежда; или в) отварка от хмел (шишарки) - 2 с.л. в 500 г вода се варят на тих огън 10 минути; като изстине, се прецежда; или пък г) минерална вода.