Вторична анемия настъпва при загуба на равновесието между образуването и изразходването на кръвта, както е при кръвоизливи, отравяне, паразити, тумори и др. Най-често вторични анемии се появяват при кръвоизливи от белия дроб, стомаха, бъбреците, матката, черенвата; при тумори, както и след боледуване от коремен тиф, петнист тиф, остър ставен ревматизъм, сифилис, туберкулоза. Малокръвие може да се появи и при лошо хранене, липса на чист въздух и др.

Признаци. Заболелите обикновено са бледи, като и слизестите ципи на очите и устните им имат блед цвят. Оплакват се от обща слабост, лесно се изморяват, сънливи са, при най-малко умствено напрежение се изморяват, оплакват се от болки в очите, треперене на ръцете, шум в ушите, сухост на езика и устата, замайване, главоболие. Пулсът в повечето случаи е учестен и лесно се ускорява. Дишането е също ускорено.

При по-тежки случаи от анемия може да се повиши температурата или да настъпи т.нар. анемична треска, при която особено вечер температурата се покачва. Числото на кръвните телца намалява, хемоглобинът също намалява.

Предсказание. Предсказанието зависи от причината, която е предизвикала заболяването. Когато тя се отстрани, болният често пъти бързо възстановява здравето си.

Лечение. Общо за засилване на организма. Начинът на лечение зависи от причината на заболяването. Ако не е известна, тогава да се приложи начинът, указан за средиземноморска анемия, с добавка: болният трябва да избягва тлъстините. Млякото в случая не е толкова за препоръчване. Добре действат жълтъците иа яйцата, спанакът, морковите, соковете от плодове и др.

Много е полезно да се употребяват печени ябълки с престояли в тях гвоздеи, както е казано за хлорозата.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

На оживените дебати в парламента между новозеландските депутати за цените на горивата тази седмица председателят Тревър Малард призова към ред, докато хранеше с биберон бебето Тутанекай. Навършилият шест седмици син на депутатката лейбъристка Тамати Кофи и съпруга й е роден от сурогатна майка миналия месец.

Здравословното хранене, редовните тренировки и пиенето на много вода са полезни за вас, независимо дали сте бременна, или не. Има няколко навика, които си струва да развиете през тези 9 месеца, за да се появи на бял свят едно здраво детенце. Плувайте Колкото повече расте коремът ви, толкова по-трудно ще ви бъде да тренирате.

Носих те в своето тяло девет месеца. Вечер спяхме заедно и те усещах под гърдите си. Ти беше там и помръдваше лекичко, за да ми напомниш, че още едно сърчице тупти в мен. Очаквах те с трепетно вълнение. Чаках момента, в който ще целувам мънички ръчички и крачета. Понякога плачех, защото се страхувах дали ще се справя в това да бъдa добра майка.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За първи път 60% от хората ще трябва да доплащат Поскъпването на топлинната енергия с 16% и по-дългият и по-студен отоплителен сезон вдигнаха сметките за парно тази година в София средно с почти 30%. Това отчете топлинният счетоводител “Техем” в четвъртък, давайки данни за потребителите. Столичани са използвали отопление с 6 дни повече тази

Той е син на бившия министър Юлиан Попов. Брат му влиза да плува до него за морална подкрепа 20-годишният Александър Попов преплува разстоянието между Англия и Франция не само за да тества възможностите си, но и с благотворителна цел. Младият студент, който живее и учи в Лондон, често се сблъсква с бездомни хора и за разлика от повечето минувачи

Най-малко трима души, включително дете, са загинали, а над 30 са били ранени от мълнии по време на разразила се днес внезапно гръмотевична буря в полските Татри; Четвърти човек е загинал в словашката част от планината, предадоха АП и Ройтерс, като се позоваха на планинските спасителни служби в Полша и Словакия