Вторична анемия настъпва при загуба на равновесието между образуването и изразходването на кръвта, както е при кръвоизливи, отравяне, паразити, тумори и др. Най-често вторични анемии се появяват при кръвоизливи от белия дроб, стомаха, бъбреците, матката, черенвата; при тумори, както и след боледуване от коремен тиф, петнист тиф, остър ставен ревматизъм, сифилис, туберкулоза. Малокръвие може да се появи и при лошо хранене, липса на чист въздух и др.

Признаци. Заболелите обикновено са бледи, като и слизестите ципи на очите и устните им имат блед цвят. Оплакват се от обща слабост, лесно се изморяват, сънливи са, при най-малко умствено напрежение се изморяват, оплакват се от болки в очите, треперене на ръцете, шум в ушите, сухост на езика и устата, замайване, главоболие. Пулсът в повечето случаи е учестен и лесно се ускорява. Дишането е също ускорено.

При по-тежки случаи от анемия може да се повиши температурата или да настъпи т.нар. анемична треска, при която особено вечер температурата се покачва. Числото на кръвните телца намалява, хемоглобинът също намалява.

Предсказание. Предсказанието зависи от причината, която е предизвикала заболяването. Когато тя се отстрани, болният често пъти бързо възстановява здравето си.

Лечение. Общо за засилване на организма. Начинът на лечение зависи от причината на заболяването. Ако не е известна, тогава да се приложи начинът, указан за средиземноморска анемия, с добавка: болният трябва да избягва тлъстините. Млякото в случая не е толкова за препоръчване. Добре действат жълтъците иа яйцата, спанакът, морковите, соковете от плодове и др.

Много е полезно да се употребяват печени ябълки с престояли в тях гвоздеи, както е казано за хлорозата.