Лимфатизмът е състояние, при което лимфните възли по цялото тяло, далакът и тимусната жлеза са увеличени.

Признаци. Децата са отпуснати, развиват се бавно, имат бледа кожа, често страдат от ангина, бронхит и бронхопневмония.

Увеличени са лимфните възли по цялото тяло, далакът, тимусът, сливиците, понякога и черният дроб.

Лечение. Болнично. Народната медицина препоръчва в по-леките случаи да се приложи изцяло лечението, дадено за възпаление на лимфните жлези. Освен това през вечер да се прави или цяла топла баня (37С за 20 минути) с отварка от борови клони, орехови листа, листа от черенница, овесена слама и морска сол, последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване, а след него и от фрикция с хладка вода; или пък "мокра риза", натопена в същата отвара - лежи се в нея 1-2 часа.

И през вечер - парни компреси на далака, гърлото и гръдната кост за 20 минути, последвани от коремен компрес с хладка отвара от орехови листа, съчетан с поставяне на торбички, напълнени с топъл селски хлебен квас, засилен за всяко място с по 5-7 маслини, счукани с костилките, върху далака, гърлото и гръдната кост, държат се цяла нощ.

Вътрешно. Да се пие или а) чай от ленено семе (1 с. л. семе в 1 л вода ври 10 минути). За подобрение на вкуса със семето се вари и кората на една ябълка или няколко сушени сливи. В чашата за пиене се поставя 1 бучка лята захар или малко мед и сокът на 1/2 лимон. Пие се сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене по 1 - 2 чаши; или б) отварка от корените на киселец (1 с. л. киселец в 1 л вода врят 10 минути). Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чаша; или пък в) отварка от агримония - 30 г, спирея - 30 г, ягодови листа - 20 г и орехови листа - 20 г. Приготвяне: от общата смес, приготвена от горната пропорция, се вземат 2 с. л. и в 500 г вода врят 5 минути, кисне 1 час и се прецежда. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чаша.

Диета. След ядене болният да взема по 1/2 ч. л. или бял прах, или прах от печени и смлени черупки от яйца. Добре е след тях да изпие 1 с. л. селски хлебен квас, разреден с 2-3 с. л. топла вода, с мед и лимон по вкус, или пък една чашка сок от моркови с мед, тахан и лимон по вкус.

Много е полезен мармаладът от моркови. За него се вземат живовляк 200 г и бял равнец 100 г и се варят в 5 л вода, докато остане 1 1/2 л. Отделно се вземат и 3 кг моркови, измиват се, без да се обелят и се настъргват; след като престоят 1 - 2 часа, се изстисква сокът им. Най-подир отварката от тревите със сока на морковите и 1 кг мед се поставят заедно на огъня да врят, докато остане 1 1/2 л. Употреба: след ядене по 1-2 чаени лъжички.