При нараняване на част от тялото, най-често на ръцете или краката и допълнително замърсяване и инфектиране се възпаляват лимфните съдове и лимфните жлеза (възли), които се намират най-близо - под мишниците или в слабинната гънка. Възпалените лимфни съдове се виждат като червени нишки по кожата, които отиват от раната към увеличените лимфни възли.

Признаци. Болният чувства болка, парене на това място, понякога се явява треска.

Възпалението може да завърши е разнасяне - в такъв случай болката престава, червенината се изгубва твърде бързо и кожата започва да се лющи. Само лимфните жлези остават подути по-дълго време. Когато пък нагноят, местните признаци се уголемяват, треската се удвоява.

Предсказване. Благоприятно при липса на нагнояване и сериозно при наличност на гной.

Предпазване. Необходимо е всяка рана да се държи безусловно чиста. Това става, като се почисти веднага раната с чай от лайка (или жълт кантарион) или пък се измие с борова вода и се превърже. Ако причината е болен зъб, да се лекува от зъболекар.

Лечение. Провежда се от лекар. Народната медицина използва следното лечение.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема: или а) по 1 с. л. сироп от алое арборесценс (трионче); или пък б) по 1 с. л. боров сироп: 50 г борови връхчета в 1 л вода на тих огън се варят 20 минути, след това се добавя 500 г чист пчелен мед и ври още 10 минути; като изстине, се прецежда през тънка кърпа.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, кървав здравец (корени), орехови листа, листа от бяла черенница, спирея, росопас, синя тинтява и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни с. л. се запарват с 500 г вряща вода и захлупено ври 10 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не!

Сутрин на първа закуска болният да изпива 1 чаша боза, в която от вечерта е киснало парче козуначена мая (15-20 г). Сутринта се разбърква и се засилва с по 1 ч. л. суха бирена мая, копривено и шипково брашно (от аптеката). Втората закуска е по желание.

На обяд заедно с другата храна (винаги придружена от салата от кромид лук и магданоз - листа - по равни части и по малко от другите любими салати с винен оцет и зехтин по вкус) може да изяжда и по 100 г младо месо: агне, теле, пиле и прясна риба.

Безмесна вечеря: кисело мляко, засилено с 1 - 2 с. л. сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти с ръжен или черен тричав хляб. След ядене да взема и по 1-2 чаени лъжички тахан с мед по равни части.

Вместо вода, ако дадените отвари са недостатъчни, да пие чай от бял равнец (2 с. л. се запарват с 500 г вряща вода, кисне 1 час и се прецежда).

III. Два часа след ядене да взема1 с. л. смес от 500 г течна гликоза или чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 30 сладки бадема, счукани на кашица, 3 месести лимона, смлени на машинка за месо с корите, но без семките, с прибавка и на по 10 г валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глог (от аптеката).

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей и полски хвощ по 50 г, бударица 75 г, обикновена коприва (листа и цвят), ранилист (листа и цвят) и пача трева по 100 г. От тази смес 2 с. л. се запарват с 500 г вряща вода и захлупено се вари 10 минути; като изстине, се прецежда и се пие подсладено с мед и лимон по вкус.

Забележка. При температура заедно с тази отварка да взема 1 прах от 1 г от следната смес: индийско орехче (мускатно), нишадър и лимонтузу - по равни части.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода. След това а) при леко възпаление жлезите се налагат или с топли филийки от печен кромид лук, поръсен с малко пудра захар, или с топли питки, забъркани с брашно и топла ракия и намазани от вътрешната страна с малко зехтин, или пък с топла лапа от сурова настъргана тиква; б) в по-тежки случаи при хронично възпаление жлезите се налагат с торбички, напълнени или със зелени листа от пелин, накълцани и поръсени на върха на ножа с нишадър на прах (от аптеката), или с топла лапа от прясно зеле, на ситно нарязано и сварено с малко прясно мляко, за да стане гъсто като лапа, преди поставянето поръсена с малко пудра захар.

При опасност от нагнояване помагат парните компреси, горещите лапи от лепено семе или още по-добре топлата лапа от сплитката на чесновия лук. Приготвяне: взема се едно парче от сплитката (дълго 20-25 см), попарва се с вряла вода и се оставя на огъня да ври 20-30 минути, за да се размекне. След това се изцежда водата, а върху смачканата сплитка се сипва малко (2-3 с. л.) чист зехтин (не олио) и се оставя на огъня да се запържи; като омекне добре, сипват се и 2 - 3 с. л. трици и пак се бърка.

Ако лапата излезе суха, сипва се и малко от водата, в която е вряла сплитката. Налага се като другите лапи. Едновременно и в двата случая се поставя и коремен компрес от 2-3 бархетни парчета, натопени в топла отварка от орехови листа (2 с. л. в 500 г вода врят 10 минути), а отгоре сухо хасено парче и вълнен пояс. На главата - "шапка" от зелен лист от прясно зеле, леко напръскано от вътрешната страна с малко оцет, отгоре вестник и вълнена шапка и така се спи.

VI. Сутрин. Още с отваряне на очите се прави самовнушение с формулата "Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре се чувствам и в най-скоро време ще оздравея", последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. След обличането се правят 10 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата и леко масажиране на болните жлези с малко стопена заешка мас (може и от домашен заек).

Неделя. При липса на болка пълна почивка от всичко.

Важна добавка. За по-бързо излекуване болният трябва да води природосъобразен живот: рано да ляга - не по-късно от 22 часа, и рано да стана - не по-късно от 7 часа сутринта, ежедневни разходки на чист въздух най-малко за 2 часа.