Болестта на Бюргер засяга само мъжете. Боледуват най-често долните крайници. Заболяването засяга както артериите, така и вените.

Причини. Прекомерно пушене на тютюн, измръзване, заразни болести, смущения в жлезите с вътрешна секреция.

Признаци. В началото болните се оплакват от неопределени болки в краката - в ходилата и прасците, особено след ходене. По-късно болките се явяват и при покой, а най-много нощем. Те са силни, нетърпими, принуждават болните да спускат краката си от леглото. Появяват се сини петна по кожата, екземи, промени по ноктите. С течение на времето настъпва гангрена, която засяга най-първо единия крак, а после се явява симетрично. От студа възникват пристъпи от болки и куцане.

Предсказание. Сериозно. Болестта се развива бавно, понякога засяга и другия крак или пък други органи.

Предпазване. Да се отбягват причините, които я предизвикват.

Лечение. Провежда се от хирург, и то системно и упорито. Народната медицина прилага:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да изпива по 1 кафена чашка от 50 г настойка от зайча стъпка - корени: 100 г корени, нарязани на ситно, в 2 л чисто червено натурално вино (най-добре мелнишко вино) на тих огън се варят 30 минути, докато настойката остане наполовина; като изстине, се прецежда чрез изстискване.

II. Десет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, волски език, еньовче, ранилист (листа и цвят), зайча стъпка (листа и цвят), маточина, мечо грозде, невен, пача трева, хмел (шишарки) и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни с. л. с прибавка на 1 ч. л. червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути; като изстине, се прецежда.

Диета. Както при разширени вени, с добавка след обяд и вечеря болният да взема по 1 с. л. бъзов мармалад с малко мед и с върха на ножа прах от яйчени черупки.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от бял равнец (листа и цвят): 2 с. л. се запарват с 500 г вряща вода и се вари 10 минути.

III. Два часа след ядене да взема 1 с. л. смес 500 г течна гликоза или чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише, 20 ядки от кайсии или сладки бадеми, счукани на кашица, 3 месести лимона, смлени на машинка за месо с корите, но без семките, и по 10 г обикновена валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глог (от аптеката).

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от борови връхчета, гръцка коприва, живовляк с тесни листа, листа от горска ягода, малинови листа, миризлива лазаркиня, полски хвощ и френско грозде (листа и плод) - по 50 г от всяка. От тази смес по равни части се вземат 2 пълни с. л. и се запарват с 500 г вряща вода, вари се 10 минути; като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана или от редуваща баня на краката до под коленете (45С за 30 сек, 20С за 3 сек - 5 пъти), като се започва с горещата и се свършва с хладната вода, или пък, и то още по-добре, от гореща баня на краката (42С за 10-15 минути) с пепелна вода (1 двойна шепа чиста дървена пепел в 10 л вода се вари 30 минути и като се утаи пепелта на дъното, внимателно се отлива чистата вода и се засилва с 2 с. л. нафталин) или със смесена отварка от сплита на чесън и цвик (1-2 сплита от чеснов лук се нарязват на дребни парчета и в кофа с 5 л вода се варят на тих огън 30 минути, след това се прецежда; тази отварка се излива в друга кофа с 5-10 л топла несолена суроватка или цвик - набавя се от млечна централа или мандра или пък се получава от прясно кисело мляко, разбито като айрян, прецеден през кърпа, и се затопля до казаната температура).

През време на банята се прави и лек масаж на краката от долу на горе, а след банята се изтриват до сухо и в кревата се обвиват с торбички от тънко хасе, напълнени с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен за всеки крак с по 25-30 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките и поръсени с малко захар и царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата. Отгоре се обуват вълнени чорапи.

Едновременно коремът се налага с торбичка от тънко хасе, ушита на 3 джоба, напълнени с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и засилен е 30-45 сини сливи, смачкани без костилките, 3 с. л. пудра захар и малко царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата); отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. На главата - "шапка", напълнена със сурови картофи, настъргани на ренде и полети със 100 г мляко; киснат 30 минути и се изстискват добре. Отгоре се слага друга вълнена шапка и така се спи.

Забележка. При главоболие "шапката" да е напълнена със селски хлебен квас, засилен с диви кестени както е казано за разширените вени.

VI. Сутрин се прави фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване и обвиване на болния крак (крака) с кърпа, намазана със свинска несолена мас, или пък с мушама от хаваджива, а отгоре чисти чорапи.

Самовнушение. По начина, даден за разширени вени.

Неделя. Почивка от всичко.

При менструация горещи бани на краката не се правят.

Важни добавки.

1. Лапите от кромид лук може да се използват 2 вечери поред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят.

2. Когато е болен само единият крак, лекува се само той, но бани се правят и на двата едновременно.

3. При заспиване краката да се поставят на възглавничка, за да са по-нависоко.

4. Краката винаги да са обути в топли чорапи и обувки.

5. Необходими са удобни и широки обувки, да се носят подложки, подобни на тези за плоско стъпало. Да се внимава при изрязване на ноктите да не се нараняват пръстите