Когато кръвното налягане е по-ниско от нормалното (за мъже 105 мм, а за жени под 100 мм), казваме, че има ниско кръвно налягане (хипотония).

Причини. Най-често ниското кръвно налягане е проява на някакво заболяване: сърдечна слабост, кръвозагуба, инфекциозни и чревни заболявания, обща слабост и др.

Съществува и като самостоятелно заболяване, макар и по-рядко. Понякога се явява вродена особеност.

Рязко спадане на кръвното налягане, налагащо спешно лечение, се наблюдава при кръвоизлив - при язва на стомаха, хемороиди и др. Когато пониженото кръвно налягане се съпровожда от болестни прояви, тогава се говори за хипотонична болест. Често пъти кръвното налягане е понижено, без човек да има някакви оплаквания. Такава хипотония се среща у младата възраст (20-40 г.).

Признаци. При рязко спадане на кръвното налягане се наблюдава бледа кожа, студена пот, бърз тънък пулс, обща слабост и отмалялост, понякога временна загуба на съзнанието. Това става обикновено при кръвозагуба, душевни смущения, някои инфекциозни заболявания, чести повръщания и др. Има хора, които при вида на кръв или някаква рана припадат. Тук припадането се дължи на внезапно разширяване на тънките кръвоносни съдове (капилярите) в коремните органи, вследствие на което мозъкът остава почти без кръв. Със загубата на съзнанието лицето пада на земята и кръвообращението се възстановява.

При постоянно ниско кръвно налягане болните се оплакват от слабост, лесно заморяване, главоболие, световъртеж, намалена памет, разсеяност, безсъние, сърцебиене и болки в сърдечната област. Болните са бледи, отпуснати, лесно възбудими. Крайниците им са студени. Чувстват тежест в стомашната област, пълнота, парене, оригват се, понякога имат болки в стомаха, апетитът им е намален, имат запек и пр. Склонни са към подтиснато настроение и към хипохондрия.

Предсказание. Най-често благоприятно. Болните живеят толкова дълго, колкото и хората с нормално кръвно налягане.

Предпазване. То се състои във водене на редовен живот, избягване на душевните тревоги, нормален полов живот и навременно лечение в случай на заболяване.

Лечение. Зависи от причината, която го е предизвикала. При рязко спадане на кръвното налягане със съответните болестни прояви трябва да се вземат спешни мерки, като се извика "Бърза помощ". Когато кръвното налягане е постоянно по-ниско, необходимо е да се проведе общоусилващо лечение.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 с. л. смес от 500 г течна гликоза или пък чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише, 20 ядки от сладки бадеми, счукани на кашица, 3 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени с кората, но без семките, и по 12 г валерианова тинктура (симплекс) и тинктура от глог.

II. Десет минути след сместа да се изпиват 75 г отварка от агримония, босилек (листа и цвят), бреза (листа), бял равнец, върбинка, градски чай и жълт кантарион (листа и цвят) - по 50 г от всяка, и зайча стъпка (листа и цвят) - по 100 г. От тази смес 2 пълни с. л. с прибавка на 1 ч. л. червени хвойнови зърна се запарват с 500 г вряща вода и захлупено на тих огън се вари 10 минути; като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска млечно-растителна храна, с повече плодове и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не!

На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от салата от червен кромид лук с магданоз (листа) и черенна ряпа (настъргана половин час преди ядене, за да не дава оригвания) по равни части с малко олио и винен оцет по вкус, може да изяжда и по 100 г младо месо: агнешко, телешко, птица и прясна риба.

Безмесна вечеря: кисело мляко с 1 - 2 с. л. сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти с малко препечен хляб. След ядене на обяд и вечеря да изпива по изключение по 100 г чисто натурално бяло или червено вино и след него или една чаша кафе с примес на ръж и леблебия, или друго подобно кафе, или пък с върха на ножа да взема чисто кафе заедно с една ч. л. бъзов мармалад.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от бял глог (плодове - глогинки): 2 с. л. в 500 г вряща вода се варят 15 минути; като изстине, се прецежда, или пък брезнишка минерална вода.

III. Два часа след ядене да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от босилек (листа и цвят), борови връхчета, исландски лишей, жълта комунига, листа от френско грозде, лавандула, маточина, орехови листа, спирея и росопас - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни с. л. се запарват с 500 г вряща вода и захлупено се вари 10 минути; като изстине, се прецежда.

IV. Вечер при запек, даже еднодневен - клизма с 500 г топла вода, последвана от парен компрес на малкия мозък от темето до тила с торбичка от тънко хасе, напълнена с търпимо горещ и полусварен ечемик (за да се използва 2 - 3 пъти поред), с продължителност 10-20 минути, редуваща баня на краката до под коленете (42С за 30 секунди, 20С за 3 секунди - 5 пъти), разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти.

Коремът се налага с торбичка от тънко хасе, ушита на три джоба, напълнени с топла лапа от 300 г ориз, сварен с 30 сини сливи (от тези за компот) на гъст пилаф с 900 г вода и след това смачкан на тесто заедно със сливите без костилките, отгоре се поставят вестник и вълнен пояс.

На главата - "шапка" от същото хасе, напълнено с пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен със 7-10 с. л. диви кестени, настъргани с кората), отгоре се поставят вестник и вълнена шапка; държат се цяла нощ или докато много досадят на болния.

V. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, последвана от сухо изтриване, обличане и лека гимнастика за 5-10 минути и накрая 10-20 дълбоки вдишвания през носа и толкова издишвания през устата. Повтарят се преди обяд и вечеря.

Самовнушение. Същото, както при високо кръвно налягане.

Неделя. Пълна почивка от всичко, съчетана с екскурзия в планината.

При менструация меняващи бани на краката не се правят.

Важни добавки.

1. При болки в сърцето болният трябва да легне и да постави на сърцето си студен компрес, натопен във вода и оцет наполовина, да обуе "мокри чорапи" до коленете, а на ръцете до лактите. Държат се до преминаване на кризата.

2. Лапите от ориза и кваса може да се използват 2 вечери поред, като квасът преди използването се засилва с 2 с. л. нов.

3. Ежедневни разходки по 2 часа, но на слънце, вятър, дъжд и сняг без шапка да не ходи.